Foto: stock.xchng

Aktivitāte Baltijas uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas darījumu (M&A) tirgū salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir strauji palielinājusies. Tieši Latvijas uzņēmumi šī gada trešajā ceturksnī bija populārākie darījumu mērķi starp visām Baltijas valstīm, liecina "Prudentia M&A Folio" apskata rezultāti.

Periodā no jūlija līdz oktobrim Baltijas līmenī trīs lielākajos darījumos nopirkti Latvijas uzņēmumi, no kuriem divi daļēji piederēja Latvijas valstij. Lielākais darījums šajā periodā ir "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošana Ukrainas holdingam "KVV Group" par 107 miljoniem eiro.

Arī Baltijas tirgū kopumā tieši Latvijas uzņēmumi bija populārākie investīciju mērķi šajā laika periodā. 36% no visiem pirktajiem uzņēmumiem atradās Latvijā, kas ir par trim uzņēmumiem vairāk nekā Lietuvā (attiecīgi 21 un 18 uzņēmumi). Pirktie uzņēmumi 91% gadījumu atradās Baltijas valstīs, kas norāda uz to, ka Baltijas investori arī šajā periodā nav bijuši aktīvi dalībnieki starpvalstu investīciju tirgū.

Darījumu ziņā populārākā nozare šajā periodā bija ražošanas industrija, kas veidoja 23% no visiem darījumiem. Tai sekoja darījumi ar nekustamajiem īpašumiem, kā arī tirdzniecības, finanšu un apdrošināšanas pakalpojumu nozares.

Jau vairākus gadus aktuālas ir diskusijas par aviācijas nozares nākotni Baltijā. Eiropas aviācijas nozare pasaules kontekstā ir ļoti specifiska, jo katrai valstij ir savas nacionālās intereses, juridiskā un nodokļu sistēma. Tas nozīmē, ka lielāko aviosabiedrību tirgus daļa ir krietni zemāka nekā, piemēram, ASV.

"Ja Eiropā notiktu tāda līmeņa konsolidācija kā ASV, rezultātā Eiropā paliktu apmēram četri centrālie mezgli un ne tuvu tik daudz tiešo lidojumu, kā tas ir šobrīd, vismaz ne reģionos tālāk no Eiropas centra. Neviena valdība to nevēlas pieļaut, līdz ar to transporta nozare tiek netieši subsidēta," atzina "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

"Prudentia M&A Folio" ir reizi ceturksnī veidots Baltijas uzņēmumu pārņemšanas un apvienošanās darījumu tirgus apskats. Pētījumā tiek aplūkotas gan kopējās tirgus tendences, gan arī sniegta "Prudentia" ekspertīze Baltijas valstīs aktuālā darījumu sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!