Foto: LETA

Augstākā tiesa acīmredzami lobē AS "Norvik banka" intereses, šādu viedokli pauda vēja parka attīstītāja SIA "Winergy" juriste Jūlija Brice.

Jau rakstīts, ka Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments piektdien atcēla spriedumu par SIA "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) īstenošanu un TAP plāna apstiprināšanu.

Brice stāstīja, ka 2014.gada 9.oktobrī Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Juris Pēda pēc "Norvik bankas" iesnieguma Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamentā iesniedza protestu par Rīgas pilsētas Centra rajona 2014.gada 15.augusta spriedumu, ar kuru tika apstiprināts "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāns.

"Tikai TAP ietvaros bija iespējama "Winergy" darbības turpināšana, un saskaņā ar izstrādāto plānu bija paredzēts pilnībā divu gadu laikā visiem kreditoriem, tai skaitā "Norvik bankai", atmaksāt visus prasījumus un vēl likumā noteikto atlīdzību. Taču, neskatoties uz to, "Norvik bankas" publiska spiediena rezultātā Augstākā tiesa ir pieņēmusi spriedumu, ar kuru "Winergy" TAP lieta tiek nodota otrreizējai izskatīšanai," informēja Brice.

Pēc viņas teiktā, Augstākā tiesa, neiedziļinoties un nepārbaudot lietas materiālus un faktiskos apstākļus, citējusi vien "Norvik bankas" izteikto viedokli, vispār nav izvērtējusi ne "Winergy", ne tās administratora iesniegtos paskaidrojumus, tādā veidā spriedumā izdarot pilnībā aplamus secinājumus.

""Winergy" pārsteidz Augstākās tiesas acīmredzama ietekmējamība un juridiski un profesionāli rupjais veids, kādā tā savā spriedumā ir lobējusi tikai viena "Winergy" kreditora - "Norvik bankas" - intereses. Tāpat šis spriedums var būt vērtējams kā valsts reakcija uz "Winergy" īpašnieka Indreka Kuivalika iesniegto prasību pret Latvijas valsti starptautiskajā šķīrējtiesā," uzsvēra Brice.

Līdz šim brīdim "Winergy" TAP laikā ir veikusi maksājumus kreditoriem vairāk nekā 840 000 eiro apmērā, tai skaitā arī "Norvik bankai". Pārskaitītie maksājumi ir pieņemti no visu sabiedrības kreditoru puses, neviens no tiem nav izteicis nekādus iebildumus, tādējādi paužot akceptu "Winergy" TAP plānam. "Šo faktu Augstākā tiesa vispār nav ņēmusi vērā," piebilda "Winergy" juriste.

Jau ziņots, ka vēja parku attīstītāja SIA "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) laikā valstij samaksājusi gandrīz miljonu eiro.

Pagājušā gada decembrī "Winergy" atbilstoši TAP plānam veica pirmo maksājumu kreditoriem, tostarp arī AS "Norvik banka" 526 124,16 eiro apmērā.

Savukārt šā gada februārī "Winergy" ir veikusi maksājumu Valsts ieņēmumu dienestam 316,470,06 eiro apmērā atbilstoši TAP plānam, tādējādi pilnībā dzēšot visus nodokļu prasījumus.

"Winergy" īpašnieks Kuivaliks sācis starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, prasot ne mazāk kā 51 miljona eiro kompensāciju. Kuivaliks novembrī iesniedza prasību pret Latvijas valsti izskatīšanai īpaši sasauktai (ad hoc) šķīrējtiesai, kas nodibināta saskaņā ar ANO Starptautiskās tirdzniecības noteikumu komitejas (UNCITRAL) šķīrējtiesas noteikumiem. Prasība arī nosūtīta Hāgas Patstāvīgās šķīrējtiesas ģenerālsekretāram. Kuivaliks prasa Latvijas valstij kompensāciju, jo uzskata, ka valsts pārkāpj Latvijas un Igaunijas valdību noslēgto līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību. Uzņēmumā informēja, ka zaudējumu kompensācijas summa ir ne mazāka kā 51 463 145 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!