Foto: LETA

Elastīgā iepakojuma ražotājs SIA ''Polipaks NT'' gatavojas rīt nosūtīt oficiālu vēstuli Satiksmes ministrijai un pilnsabiedrībai "RB Latvija", kas veic "Rail Baltica" trases izpēti Latvijā, ar lūgumu ieplānot jauno dzelzceļa līniju nedaudz tālāk no uzņēmuma ražotnes Mārupē, aģentūrai LETA sacīja "Polipaks NT" pārstāve Aija Jeļisejeva.

"Pēc patlaban pieejamajām oficiālajām trases kartēm redzam, ka jaunās dzelzceļa līnijas būvniecība paredzēta aptuveni 300 metru attālumā no jaunuzceltās "Polipaks NT" ražotnes Mārupē. Tas ir pārāk tuvu, jo vibrācija var traucēt dārgas un sarežģītas iekārtas darbību," sacīja Jeļisejeva.

Viņa norādīja, ka jaunajā ražotnē uzstādīta aptuveni astoņus miljonus eiro vērta deviņslāņu barjerplēves ražošanas iekārta, kas ir augsto tehnoloģiju ražošanas iekārta, kuras darbību var traucēt dzelzceļa būvniecības un ekspluatācijas radītā vibrācija.

Eiropā ir ne vairāk par 30 šādām iekārtām un 90% no tās saražotās produkcijas ir paredzētas eksportam, sacīja "Polipaks NT" pārstāve.

"Mēs neesam pret "Rail Baltica" projektu kā tādu, esam pret līnijas izbūvi tiešā rūpnīcas tuvumā. Optimālais attālums no dzelzceļa līdz rūpnīcai būtu aptuveni viens kilometrs," skaidroja Jeļisejeva.

Jautāta, vai no Satiksmes ministrijas un "RB Latvija" puses ir bijuši kādi solījumi, ka plānoto dzelzceļa trasi varētu nedaudz pārvietot, Jeļisejeva sacīja, ka februārī, kad Mārupes uzņēmēju pārstāvji piedalījās projekta apspriešanā, "RB Latvija" pārstāvis Neils Balgalis izrādīja vēlmi sadarboties gan ar iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem.

"Domāju, ka mēs nebūsim vienīgie, kas lūgs nedaudz pārplānot topošā dzelzceļa trasi, jo apspriedē ar projektētājiem piedalījās ap 40 Mārupes uzņēmēju un daudziem trases atrašanās tiešā ražotnes tuvumā nav pieņemama," sacīja Jeļisejeva.

Mārupē pagājušā gada beigās jau ir nodots ekspluatācijā "Polipaks NT" jaunais Baltijas reģionā modernākais iepakojuma ražošanas un noliktavu komplekss. Projekta kopējās izmaksas ir 28,5 miljoni eiro, no tām būvniecības izmaksas ir 17,76 miljoni eiro.

Līdz marta sākumam projektā ieguldītās investīcijas jau ir sasniegušas 24 miljonus eiro, sacīja Jeļisejeva.

Patlaban uzņēmums iekārto jaunās telpas, izvietojot tajās iekārtas un pavasarī plānots sākt ražošanu. Paredzēts, ka ar pilnu jaudu uzņēmums sāks strādāt jau šī gada vasarā, norādīja Jeļisejeva.

Kompleksa kopējā platība ir 6,7 hektāri, apbūves laukums ir 27 600 kvadrātmetri. Kompleksā atrodas trīsstāvu ēka 24,5 metru augstumā ar kopējo platību virs 35 000 kvadrātmetru. Kompleksā ietilpst iepakojuma ražotne, gatavās produkcijas noliktava un loģistikas centrs, kā arī "Polipaks" uzņēmumu grupas centrālais birojs.

Jaunajai ražotnei paredzēta ievērojama jauda, piemēram, laminēšanas iekārta spēs stundā izgatavot aptuveni 0,5 miljonus biezpiena sieriņa "Kārums" iepakojumu - šāds apjoms 2013.gadā kopumā tika pārdots viena no Latvijas lielo tirdzniecības tīklu veikalos. Ar citu iekārtu iespējams saražot 35 miljonus maizes maisiņu gadā - šis apjoms ir trīs reizes lielāks, nekā gadā nepieciešams Latvijas tirgum.

Lielākie uzņēmuma klienti būs "Rīgas piena kombināts", "Rīgas piensaimnieks", "Laima" un citi Latvijas pārtikas ražotāji, bet lielākā produkcijas daļa tiks eksportēta gan uz Baltijas valstu un Krievijas tirgiem, gan arī uz Skandināviju un Lielbritāniju.

Galvenā inovācija ražotnē ir 24 metrus augstā deviņslāņu koekstrūzijas iekārta barjerplēves ražošanai, ko izgatavojusi vācu kompānija "Windmoller&Holscher". Jaunā ražotne ļauj palielināt barjerplēves produkcijas apjomus no 450 līdz 800 tonnām mēnesī, pilnu jaudu plānots sasniegt 2017.gadā.

"Polipaks" uzņēmumu grupā ietilpst SIA "Polipaks", SIA "Multipack" un Mārupes ražotnes projekta realizētāja "Polipaks NT".

Kā iepriekš informēja Ekonomikas ministrija, 2013.gadā Eiropas Savienības (ES) fondu aktivitātē "Augstas pievienotās vērtības investīcijas" uzņēmums saņēmis projekta līdzfinansējumu 1,49 miljonu eiro apmērā un parakstījis līgumu ar SIA "Merks" 17,8 miljonu eiro vērtībā par polietilēna, polipropilēna un biopolimēra iepakojumu ražošanas un loģistikas centra un biroja celtniecību.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Polipaks NT" apgrozījums 2013.gadā bija 75 127 eiro salīdzinājumā ar 37 563 eiro iepriekšējā gadā. Uzņēmuma zaudējumi 2013.gadā bijuši 133 897 eiro salīdzinājumā ar 94 199 eiro zaudējumiem pirms gada.

SIA "Polipaks NT" reģistrēts 2011.gadā kā SIA "Polipaks" meitasuzņēmums ar pamatkapitālu 500 000 lati (711 440 eiro).

Kā liecina "Firmas.lv" dati, "Polipaks" apgrozījums 2013.gadā bija 26,02 miljoni eiro, bet peļņa - 671 618 eiro. Gadu iepriekš uzņēmuma apgrozījums bija 22,81 miljons eiro, bet peļņa - 974 392 eiro.

"Polipaks" vienīgais īpašnieks ar 100% kapitāldaļu ir Andrejs Kologrejevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!