Viens no lielākajiem graudu pārstrādātajiem Latvijā AS "Rīgas Dzirnavnieks" paplašinājis eksportu uz Āfriku un nosūtījis pirmo produkcijas konteineru – auzu pārslas – uz Keniju, informē uzņēmumā.

Kopš pērnā gada uzņēmums paplašina eksportu, apgūstot jaunus produkcijas noieta tirgus. Šajā laikā uzsākts eksports uz Itāliju, Ķīnu, Apvienotajiem Arābu emirātiem un tagad arī uz Keniju.

"Neskaidrība ar Krievijas tirgu liek mums meklēt alternatīvus eksporta reģionus, un mums tas izdodas. Kenija ir pirmā valsts Āfrikā, uz kuru uzņēmums uzsācis eksportu," skaidro AS "Rīgas Dzirnavnieks" valdes loceklis Žilvinas Pakeltis. "Mēs saskatām pietiekami lielu potenciālu mūsu produktiem šajā reģionā, kur kopumā ir ļoti augsts graudaugu un to produktu imports klimatisko apstākļu dēļ, kas nav piemēroti labības audzēšanai."

Ņemot vērā ģeopolitisko notikumu neprognozējamību un ekonomiskās krīzes attīstību Krievijā, pērn "Rīgas Dzirnavnieks" nolēma vairāk koncentrēt spēkus jaunu produkcijas tirgu apgūšanai un eksporta diferencēšanai.

AS "Rīgas Dzirnavnieks" ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Īsta Saimniece".

Vēstīts, ka "Rīgas Dzirnavnieks" pērnā finanšu gada apgrozījums sasniedzis 22,2 miljonus eiro. "Rīgas dzirnavnieks" kopš 2013.gada marta pieder Lietuvas graudu pārstrādes uzņēmumam "Malsena Plius", kas uzņēmumu pārpirka no Zviedrijas kompānijas "Lantmännen".

Kā ziņots, pērn graudu kopražā Latvijā sasniegts visu laiku rekords - 2,2 miljoni tonnu, tādējādi pārsniedzot 2012.gada rekordu - 2,1 miljonu tonnu. Graudu kopražas nozīmīgo pieaugumu galvenokārt ietekmēja ar graudaugiem apsēto platību pieaugums.

Savukārt graudu iepirkums bija lielākais pēdējo četru gadu laikā - 1 947 300 tonnu, tikmēr vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties, un 2014.gadā tā bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo četru gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!