Foto: stock.xchng

RĪGA, Jūn 06, BNS - Latvijā 2015.gadā uzlabojumi darba tirgū būs mērenāki nekā iepriekšējos gados, secināts Labklājības ministrijas (LM) informatīvajā ziņojumā par darba tirgus īstermiņa prognozēm.

"2015. gada uzlabojumi darba tirgū, t.sk. bezdarba samazināšanās un nodarbināto skaita pieaugums, tiek prognozēti mērenāki, nekā iepriekšējos gadus, ko lielā mērā ietekmēs izaugsmes tempu palēlināšanās, darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita pakāpeniskā samazināšanās, kā arī ģeopolitiskā situācija," teikts ziņojumā.

LM norāda, ka arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darba devēju veiktās aptaujas liecina, ka starpība starp plānotajām un likvidētajām darba vietām, salīdzinot ar iepriekšējo pētījumu rezultātiem, turpina samazināties, kas vienlaikus ir skaidrojams arī ar darba tirgus nostabilizēšanos.

Ziņojumā uzsvērts, ka galvenie darba tirgus izaicinājumi 2015.gadam joprojām ir paaugstināta bezdarba līmeņa saglabāšanās, salīdzinoši liels ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars. Atbilstoši Ekonomikas ministrijas (EM) prognozēm 2015.gadā sagaidāms lēns nodarbināto skaita pieaugums – šogad nodarbināto skaita pieaugums varētu sasniegt 0,5% jeb aptuveni 4,8 tūkstošus.

Atbilstoši EM vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēm turpmākajos gados būtiskākais darbaspēka pieprasījuma pieaugums sagaidāms uz iekšzemes pieprasījumu vērstajās nozarēs – komercpakalpojumu sektorā un tirdzniecībā. Sadalījumā pa profesiju apakšgrupām palielināsies speciālistu pārpalikums humanitāro un sociālo zinātņu jomās, savukārt darbaspēka pieprasījums pārsniegs piedāvājumu dabaszinātņu, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un inženierzinātņu speciālistu profesiju grupās. Lai nākotnē mazinātu iespējamās darba tirgus disproporcijas, arī turpmāk nozīmīga loma ir efektīvai pieaugušo apmācību tālākizglītības sistēmai, uzsver LM.

Ziņojumā arī teikts, ka reģistrētais bezdarbs Latvijā 2014.gadā turpināja samazināties, gada vidējais reģistrētā bezdarba rādītājs bija 8,9%, kas bija par 0,7 % mazāk nekā 2013.gadā. Vienlaikus 2014.gada nogalē palielinājās reģistrēto bezdarbnieku skaits - cilvēkiem bija grūtāk atrast darbu, nekā gadu iepriekš. Arī reģistrēto vakanču skaits NVA filiālēs 2014.gada decembrī bija zemākais (4,1 tūkstoši) kopš 2009.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!