Foto: Publicitātes foto

Valsts policija (VP) pabeigusi izmeklēšanu lietā par krāpšanu lielā apmērā un dokumentu viltošanu, kurā aizdomās turētais vīrietis izkrāpis īpašumu septiņu miljonu eiro vērtība, portālam "Delfi" apstiprināja VP pārstāvis Toms Sadovskis.

Lietas detaļas saskan ar publiski pieejamo informāciju par kriminālprocesu, kas sākts par afgāņu izcelsmes Latvijas pilsoņa Gulama Mohammeda Gulami darbībām.

Policija lietu nosūtījusi prokuratūrai un lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret aizdomās turēto personu.

Gulami vārds daudzkārt izskanējis saistībā ar īpašnieku strīdu par viesnīcu Vecrīgā, kurā kādreizējie biznesa partneri Gulami vaino reiderismā jeb nelikumīgā uzņēmuma pārņemšanā. Viņa skandalozākais darījums ir Vecrīgas "Royal Square Hotel" jeb kādreizējās viesnīcas "Rolands" Kaļķu ielā 3a īpašnieka un viesnīcas "Garden Palace" Grēcinieku ielā 28 apsaimniekotāja SIA "555 Brand Hotel", iespējams, pretlikumīgu pārņemšanu. Saistībā ar šo krimināllietu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde arestējusi "555 Brand Hotel" pilnībā piederošās SIA "Garden Palace" daļas.

Kā vēstīts, 2013. gada oktobrī Uzbekistānas pilsonis Akbars Abdulajevs kopā ar biznesa partneri Eljoru Junusovu Latvijas valdībai pieteica investīciju pretenziju, kurā apgalvoja, ka noziedzīgs grupējums, kuru vada Gulami, ar viltotu dokumentu palīdzību panācis viesnīcu "Royal Square Hotel&Suites" un "Garden Palace Hotel" prettiesisku atņemšanu. Reiderisms īstenots, pārņemot kontroli viesnīcas pastarpinātajā īpašniecē - ārzonas kompānijā, proti, Lielbritānijas uzņēmumā "Brook Organisation L.P." Līdz 2012.gada nogalei šis ofšors bija SIA "555 Brand Hotel" jeb vērtīgas ēkas Kaļķu ielā 3a īpašnieks. Tūdaļ pēc kontroles maiņas ārzonas uzņēmumā par vienīgo "555 Brand Hotel" kapitāldaļu turētāju kļuva cits britu ofšors - "Upmax Trading Limited". Tikmēr pašu ēku "555 Brand Hotel" par pieciem miljoniem latu it kā pārdeva jaundibinātam uzņēmumam - SIA "Norde Finance Group", kuru dibinājis Sandris Inševs, bet drīz pēc tam par tās īpašnieci kļuva Ukrainas pilsone Nina Žurakovska, kas gan jau pēc dažām dienām īpašumtiesības nodeva Belizā reģistrētam uzņēmumam "NPS ImpEx Inc". Ap to laiku arī reģistrēta arī hipotēka, kurā aizdevuma devējs ir vēl kāds ārzemju uzņēmums - "Chatham Associates Inc".

Tiesā jau nonākusi arī cita krimināllieta par vairāk nekā deviņus miljonus eiro vērtās Tadžikistānas kokvilnas kravas pazušanu. Valsts policija iesniegumu šajā lietā saņēma pagājušā gada pavasarī. Iesniegumā bija minēts, ka pazuduši 80 vilcienu vagoni ar kokvilnas šķiedru kravu gandrīz 7000 tonnu apmērā, bet kopējie zaudējumi tika lēsti deviņu miljonu eiro apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!