Foto: stock.xchng

Valsts policija arestējusi afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonim Gulamam Mohamadam Gulami un viņa dzīvesbiedrei Valentīnai Gulami oficiāli piederošos īpašumus, tiesa gan, virkne aktīvu likumsargiem ir nepieejami, jo tie reģistrēti uz dēla Ronalda vārda vai arī pieder ofšoriem, liecina portāla "Delfi" pētījums.

Kā vēstīts, Gulami vārds daudzkārt izskanējis saistībā ar īpašnieku strīdu par viesnīcu Vecrīgā, kurā kādreizējie biznesa partneri Gulami vaino reiderismā jeb nelikumīgā uzņēmuma pārņemšanā. Tāpat tieši lietu izskatīšana par labu Gulami tiek minēta kā viens no iemesliem Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ivetas Bērziņas aizturēšanai un kratīšanai vēl vismaz divu citu tiesnešu kabinetos.

Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) oktobrī arestējusi Gulami pārim piederošās uzņēmumu kapitāla daļas. VP pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" apstiprināja, ka šie aresti saistīti ar aptuveni 10 miljonus eiro vērtās kokvilnas kravas pazušanu. Kriminālprocess sākts šī gada maijā par svešas mantas piesavināšanos lielā apmērā un par viltotu dokumentu izgatavošanu un izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Septembra beigās VP ziņoja, ka šajā kriminālprocesā aizturējusi četras personas, bet divas no tām - abi Gulami - atzīti par aizdomās turamajiem.

Arestē Gulami īpašumus

Arests noteikts G.M.Gulami pilnībā piederošajam uzņēmumam SIA"SRL", viņa 50% kapitāldaļu SIA "Norde Investment Group" (pārējie 50% pieder Uzbekistānas pilsonim Bekmuratam Oripovam), kā arī SIA "Jurtash-Hotels&Resorts Group", kur Gulami pieder 100% daļu. Visiem šiem aktīviem noteikts arī VID liegums mainīt īpašniekus nodokļu parādu dēļ. VID noteicis liegumu arī 50% Gulami piederošajām daļām uzņēmumā SIA "Aflat Investment", kur pārējie līdzīpašnieki ir divi Afganistānas pilsoņi, liecina "Lursoft" dati.

Valentīnai Gulami savukārt pieder puse uzņēmuma SIA "All SeaSon Hotel&SPA". Šīm kapitāldaļām noteikts gan ENAP, gan VID, gan arī tiesu izpildītāja arests parāda piedziņas lietā. Otra firmas kapitāldaļu puse pieder Belizā reģistrētajai kompānijai "Eurozonex S.A.", kuras pilnvarotais pārstāvis ir G.M.Gulami. Šim ofšoram kopā ar V.Gulami savulaik piederēja arī SIA "966 Freecom", kas savukārt ir viesnīcas "Garden Palace" ēkas īpašnieks Grēcinieku ielā 28. Tagad gan šī kompānija ar iekārojamo īpašumu nonākusi Panamā reģistrētā uzņēmuma "Stralis Investment S.A." rokās. Šī ārzonas firma, kuras pilnvarotais pārstāvis līdz šī gada sākumam bija G.M.Gulami, uz šo īpašumu reģistrējis hipotēku 4,9 miljoniem latu vērtībā, tādējādi bez kompānijas ziņas liedzot to pārdot vai kā citādi rīkoties.

Arī šovasar reģistrētā uzņēmuma SIA "TCG Credit" V.Gulami piederošajiem 10% noteikts tiesu izpildītāja un ENAP liegums mainīt īpašumus. Pārējās kapitāldaļas pieder Honkongas firmai "LNX Resources Limited". Arī viņas 5% kompānijā SIA "A.B.C.B. Investment Corp." pēc VID un ENAP pieprasījuma arestēti. 90% šī uzņēmuma kapitāldaļu pieder Britu Virdžīnu salās reģistrētai ārzonas firmai "Wirolaiset S.A.", bet vēl 5% - Ronaldam Gulami.

Viņš ir arī vienīgais SIA "Terahouse-Maxcapital" īpašnieks. Šī firma 2009.gadā par 3,45 miljoniem latu iegādājusies ēku Vecrīgā, Teātra ielā 10, kur tagad strādā viesnīca "Old City Boutique Hotel". Šīs G.M.Gulami dibinātās kompānijas vadītājs joprojām ir viņš pats, tomēr uz R.Gulami vārda reģistrētā uzņēmuma kapitāldaļām nedz VID, nedz policija nav uzlikusi nekādus apgrūtinājumus.

Kokvilnas pārkrāvējs

Tomēr ENAP arestējusi arī īpašumu Jūrmalā, Jūrkalnes ielā 5, kas pieder Valentīnai Gulami. Tas ir 64 tūkstošus kvadrātmetru plašs zemes gabals ar vairākām ēkām, tostarp muitas noliktavu. Tajā reģistrēta virkne Gulami ģimenei piederošu uzņēmumu. Tas iznomāts SIA "W.E.E.S.A.".

Šis uzņēmums gan teju pilnībā pieder ASV reģistrētai firmai "Eurocapital L.L.C.", bet 5% procentu īpašnieks ir Vilis Dzebalis.

Cita starpā šajā īpašumā atrodas arī savulaik lielāko Latvijas uzņēmumu sarakstā iekļuvusī SIA "Uzbalttrans" - Latvijas un Uzbekistānas kopuzņēmums, ko pēc preses arhīvu materiāliem 2002.gadā Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs, tiekoties ar tā laika Latvijas ārlietu ministru Induli Bērziņu, slavēja "kā sekmīgu abu valstu sadarbības piemēru", it īpaši izceļot šī uzņēmuma darbību kokvilnas pārkraušanā Rīgas brīvostā. Tā lielākais īpašnieks ir Uzbekistānas uzņēmums "Uzvneshtrans", bet neliela kapitāla daļa pieder Honkongā reģistrētajam "Uzbalttrans Limited". "Uzbalttrans" pamatkapitāls ir 1,1 miljons eiro. 2006.gadā Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisija vērsusi uzmanību uz iespējamu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu šajā uzņēmumā.

Ēku ieķīlā ofšoram

Saistībā ar Gulami skandalozāko darījumu - Vecrīgas "Royal Square Hotel" jeb kādreizējās viesnīcas "Rolands" Kaļķu ielā 3a īpašnieka un viesnīcas "Garden Palace" Grēcinieku ielā 28 apsaimniekotāja SIA "555 Brand Hotel", iespējams, pretlikumīgu pārņemšanu, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde noteikusi arestu jau pērnā gada beigās. Liegums noteikts saistībā ar 2013.gada jūnijā sāktu kriminālprocesu par krāpšanu, kas paveikta lielā apmērā vai organizētā grupā. Policija arestējusi "555 Brand Hotel" pilnībā piederošās SIA "Garden Palace" daļas.

Pati ēka Kaļķu ielā 3a gan 2012.gadā jau mainījusi īpašnieku un vairs nepieder "555 Brand Hotel", bet gan SIA "Norde Finance Group", kuras īpašniece savukārt ir Belizā reģistrēta firma "NPS ImpEx Inc". Zemesgrāmatā reģistrētā darījuma summa norādīta 4,95 miljonu latu apmērā. Ap to laiku, ieķīlājot šo īpašumu, arī reģistrēta arī hipotēka, kurā aizdevuma devējs ir vēl kāds ārzemju uzņēmums - "Chatham Associates Inc".

"Delfi", atsaucoties uz TV3 raidījumu "Nekā Personīga", jau vēstīja, ka Gulams Mohameds Gulami tiek saistīts ar korupcijas skandālu Rīgas apgabaltiesā, kur, iespējams, devis kukuļus tiesnesei Ivetai Bērziņai; vienā gadījumā summa bijusi 30 000 eiro.

Gulami tiek raksturots kā cilvēks, kurš pieradis lietas kārtot vai nu ar lielas naudas, vai draudu palīdzību. Lai gan saistībā ar politiķiem Gulami sev pievērsis uzmanību tikai ar dāsno ziedojumu kādreizējai Ainara Šlesera partijai, var uzskatīt, ka Gulami daudzus gadus atradies politiskās elites tuvumā. Satiksmes ministrijas mājas lapā pieejamās fotogrāfijās Gulami redzams līdzās Latvijas vēstniekam Afganistānā un vairākiem ministrijas ierēdņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!