Bēgļu krīze Eiropā Latvijas tūristu plānus neietekmē, atzina aptaujātie tūrisma aģentūru un tūroperatoru pārstāvji.

Ceļojumu aģentūras "Vanilla Travel" direktore Inga Kavaca norādīja, ka Grieķijas galamērķos, uz kuriem lido lidmašīnas no Latvijas, ar bēgļu krīzi tūristi nesaskaras. "Galamērķi ir Krētas sala, Rodas sala un Halkidiki pussala Grieķijas ziemeļos. Šajās vietās bēgļi un imigranti neierodas masveidā, tāpēc ikdienas dzīvi tas netraucē. Ceļojumu izmaksas uz Grieķiju šosezon ir zemas, šā brīža bēgļu krīze nosauktajos galamērķos cenas nav samazinājusi," sacīja Kavaca.

Savukārt par Vāciju un Austriju vai citām zemēm, kur patlaban atrodas bēgļi, Kavaca nekādas ziņas par starpgadījumiem no tūristiem nav saņēmusi. "Vienīgais, ka uz robežām starp valstīm ir garas automašīnu rindas robežkontroles dēļ, kura ieviesta pēdējās dienās. Braukt uz Eiropu ar automašīnu patlaban nerekomendējam, nebūs tik ātri kā ierasts līdz šim," piebilda Kavaca.

Arī tūroperatora "TezTour" pārstāve Marina Ulanova uzsvēra, ka nekādi starpgadījumi saistībā ar bēgļu pārvietošanos tūristiem nav bijuši. "Attiecībā par Vāciju – to mēs nevaram komentēt, jo nepiedāvājam ceļojumus uz šo valsti. Savukārt uz Austriju, kur slēpošanas sezona mums atsāksies tikai decembrī, patlaban ceļojumi vēl nenotiek, un tāpēc arī nevaram komentēt. Tomēr informācija, kuru gūstam no "TezTour" pastāvīgās pārstāvniecības Austrijas kūrortos liecina, ka tajos viss ir mierīgi, nav juku un nekārtību, kuras varētu būt izraisītas bēgļu krīzes sakarā," klāstīja Ulanova.

Tūrisma aģentūras "Begonija" direktors Genādijs Gondeļmans pastāstīja, ka arī "Begonijas" klienti nav saskārušies ar problēmām, kurus būtu izraisījusi bēgļu pārvietošanās.

Tostarp viņš atzīmēja, ka, piemēram, braucot uz Ungāriju, tūristi izrāda pastiprinātu interesi par šajā valstī notiekošo.

"Begonijas" partneri Ungārijā Gondeļmanam pastāstīja, ka tūristu satraukums ir saprotams, bet tam neesot pamata. "Bez šaubām, es saprotu tūristu uztraukumu – tādas šausmas rāda pa televizoru. Ir tādas vietas pilsētā, piemēram, Austrumu stacija, kur bēgļi ir, bet pa tūristu vietām viņi nestaigā. Policija tur dežūrē cauru diennakti. Incidenti ar tūristiem nav. Mūsu gids paskaidro visiem, kur iet nevajag un tūristi, visticamāk, bēgļus pat neredzēs," pauda Ungārijas partneri.

Pēc viņu paustā - televīzija kā vienmēr parāda pašu briesmīgāki un tūristiem rodas iespaids, ka bēgļi ir visur, bet viņi tikai iet pa savām iestaigātajām takām uz Vāciju. "Ungārija viņiem nav vajadzīga. Grūtāk ir tiem ungāriem, kas dzīvo netālu no bēgļu nometnēm. Nevajag panikot, braukt šeit var. Cīņu šeit nav, neviens nešauj un neuzbrūk," piebilda "Begonijas" partneri Ungārijā.

Eiropas Savienības (ES) robežsardzes kontroles aģentūra "Frontex" aplēsusi, ka šā gada pirmajos astoņos mēnešos savienības robežas šķērsojuši vairāk nekā 500 tūkstoši migrantu. Aģentūra gan pieļauj, ka daļa no tiem varētu būt saskaitīti divreiz. Lielāko bēgļu spiedienu izjūt Grieķija, Itālija un Ungārija.

Reaģējot uz bēgļu krīzi, dažas ES valstis atjaunojušas robežkontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!