Foto: Shutterstock

Šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās veidoja 1,241 miljardus eiro.

Tostarp ēku būvniecības apjoms deviņos mēnešos samazinājās par 6,4%, bet inženierbūvju būvniecība pieauga par 9,6%.

Šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada attiecīgo periodu, būvniecības produkcijas apjoms salīdzināmajās cenās palielinājās par 4,9%. Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās veidoja 585,7 miljonus eiro.

Dzīvojamo māju būvniecības apjoms palielinājās par 2,3%. Nedzīvojamo ēku grupā pieaugums bija viesnīcu un tām līdzīga lietojuma ēku būvniecībā - par 76,4%, rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībā - par 27,8%, bet biroju ēku būvniecībā - par 10,7%. Savukārt kritums bija skolu, universitāšu un zinātniskās pētniecības iestāžu ēku būvniecībā - par 46,5% un vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības ēku būvniecībā - par 20,3%.

Inženierbūvju produkcija salīdzināmajās cenās palielinājās par 15,3%, tostarp ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā - par 27%, autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā - par 14,9%. Savukārt būvniecības apjoms samazinājās tiltu un tuneļu būvniecībā -par 46,8%, kā arī maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā - par 6,7%.

Salīdzinot ar šā gada otro ceturksni, būvniecības apjoms pieauga par 2,7%, tostarp ēku būvniecības apjoms - par 1,4% un inženierbūvju būvniecības apjoms - par 3,5%.

Šā gada trešajā ceturksnī izsniegtas 638 būvatļaujas viena dzīvokļa māju būvniecības uzsākšanai, kapitālajam remontam, rekonstrukcijai un restaurācijai kopumā 120,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn tas ir par 87 būvatļaujām mazāk. Paredzamā platība samazinājusies par 19,4%.

No kopējā izsniegto būvatļauju skaita trešajā ceturksnī jaunbūvēm izsniegtas 432 būvatļaujas ar paredzamo platību 81,6 tūkstoši kvadrātmetru.

Rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībai izsniegtas 87 būvatļaujas ar kopējo paredzamo platību 223,4 tūkstoši kvadrātmetru, kas, salīdzinot ar 2014. gada trešo ceturksni, ir par 46 būvatļaujām mazāk, bet par 25,9% lielāku paredzamo platību.

Jaunu rūpniecības ēku un noliktavu būvniecībai izsniegtas 45 būvatļaujas ar kopējo paredzamo platību 68,4 tūkstoši kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!