Foto: DELFI

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) kategoriski noraida jebkādus būvuzņēmēju pārmetumus par BVKB iejaukšanos komercdarbībā vai neatļautas komercdarbības uzsākšanu, portālam "Delfi" apliecināja birojā.

BVKB skaidroja, ka tam ir ar likumu noteikta kompetence piešķirt patstāvīgās prakses tiesības būvekspertīzes specialitātē, kā arī organizēt būvekspertīzes noteiktos gadījumos. Savukārt ar BVKB nolikumu ir noteiktas tiesības sniegt maksas pakalpojumus.

"Likuma mērķis ir garantēt kvalitatīvu dzīves vidi ikvienam cilvēkam, savukārt būvekspertīzes mērķis ir nodrošināt objektīvu būvprojekta vērtējumu vai būvdarbu izpildījuma atbilstību. Šis uzdevums ir jo īpaši vitāli svarīgs gadījumos, kad tiek projektētas un izbūvētas sabiedriski nozīmīgas būves, kur kļūda projektā vai būvdarbos var novest pie traģiskām sekām," klāstīja birojā.

BVKB apliecina, ka dara visu iespējamo, lai tirgū nodrošinātu sabiedrības interesēm atbilstošu būvekspertīžu pakalpojumu sniedzējus piedāvājumu.

Saskaņā ar Saeimas noteikto līdz 2016. gada 1. jūlijam paredzēts pārejas termiņš, tādēļ BVKB tagad veic nepieciešamos sagatavošanas darbus. BVKB arī norāda, ka gadījumos, ja Latvijas tirgū nebūs pieejami būvekspertīžu veicēji kādā no būvekspertīžu sfērām, ekspertīzes pasūtītājam nebūs pārliecības par tās kvalitāti vai arī pastāvēs strīds starp esošajiem būvekspertiem, BVKB iesaistīsies un nodrošinās ekspertīzi.

"Šādos gadījumos pasūtītājs ar biroju noslēgs līgumu par būvekspertīzes izpildi. Ekspertīžu veikšanai birojs piesaistīs ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu būvekspertus," pamato birojā.

BVKB arī pauž pārsteigumu par organizāciju kritiku pirms tās ir iepazinušās ar BVKB rīcības plānu.

"BVKB ir vienošanās ar Latvijas Būvniecības Padomi, ka nevalstisko organizāciju pārstāvji 7. martā tiks informēti par kopējām aktivitātēm saistībā ar būvekspertīzēm," informēja birojā.

Jau vēstīts, ka BVKB iecerējis uzsākt komercdarbību jomās, kas ir ārpus birojam noteiktajām kompetencēm, un uzņēmēju ieskatā tas ir pretrunā ar valsts tiesību aktiem un draud izkropļot būvniecības nozares darbību.

Neizpratnē par šo rīcību, būvniecības nozares pārstāvji un eksperti atklātā vēstulē ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) lūdz izvērtēt BVKB darbību un īstenoto aktivitāšu atbilstību Valsts pārvaldes iekārtas un Būvniecības likumiem.

Atklāto vēstuli parakstījusi Latvijas Būvinženieru savienība, Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienība, Latvijas Pašvaldību savienība, Rīgas domes Īpašuma departaments, kā arī citi būvniecības nozares eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!