Ierēdņu nolaidības un valdības neizdarības dēļ joprojām nav pieņemti jaunie iepirkumu likumi, tādēļ Finanšu ministrija brīdinājusi valsts un pašvaldību iestādes uz nenoteiktu laiku atlikt visus iepirkumus, kuros paredzamā līgumcena pārsniedz 5,225 miljonus eiro, trešdien vēstī laikraksts "Dienas Bizness".

Laikraksta aprēķinājis, ka kopējā summa, kas varētu iet "secen" ir 90 miljoni eiro, kurus varētu neiegūt tieši Latvijas ceļu būves uzņēmumi.

Šāda situācija radusies, jo 17. aprīlī beidzās divu Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes direktīvu termiņš. Tās attiecas uz publisko iepirkumu un uz iepirkumu, ko īsteno subjekti, kuri darbojas ūdensapgādes, enerģētikas, transporta un pasta pakalpojumu nozarēs. Abu direktīvu pārņemšanai vajadzēja pieņemt divus jaunus likumus – jaunu Publisko iepirkumu likumu un jaunu Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu - , taču ierēdņu nolaidības un gan iepriekšējās, gan jaunās valdības neizdarības dēļ tas joprojām nav izdarīts, atklāj laikraksts, papildu norādot, ka abi normatīvie akti joprojām ir tikai sagatavošanas stadijā.

"Aicinām, lai mazinātu iespējamos riskus, ka iepirkumi tiek atzīti par veiktiem neatbilstoši Eiropas Savienības tiesiskajam regulējumam, atlikt iepirkumu, kuros paredzamā līgumcena sasniedz vai pārsniedz Eiropas Savienības noteiktās līgumcenu robežvērtības, uzsākšanu," teikts Finanšu ministrijas administrācijas vadītājas Ievas Braunfeldes izsūtītajā vēstulē, kas nokļuvusi laikraksta rīcībā. Tāpat šajā vēstulē minēts, ka šos iepirkumus, kuru līgumcenas apakšējā robeža būvdarbiem ir 5,225 miljoni eiro, jau sākšanas stadijā ir nepieciešams apturēt no šā gada 18. aprīļa un līdz "prognozējamam laikam – šī gada rudenim".

Kā skaidro "Dienas Bizness", iepirkumu apturēšana varot nopietni ietekmēt daudzas jomas, taču visvairāk ciest varētu Latvijas ceļu būves nozare. VAS "Latvijas valsts ceļi" publiskā informācija liecina, ka maijā un jūnijā plānots izsludināt astoņus iepirkumus ar ES līdzfinansējumu. Visos plānotā summa pārsniegtu 5,225 miljonu eiro. Tādējādi Latvijas ceļu būvētāji šogad varētu palikt bez vairāk nekā 90 miljoniem eiro.

Laikraksta rīcībā esošā Finanšu ministrijas vēstule liecina, ka ministrija aicinājusi "bez lieka trokšņa" informēt visus "pasūtītājus un sabiedrisko pakalpojumu sniedzējus (sevišķi Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu ieviesējus) par iepirkumu norisi pārejas periodā no 2016. gada 18. aprīļa līdz jauno likumu spēkā stāšanās dienai". Kā skaidrojis laikraksts, šīs informēšanas būtība ir "aicinājums" atlikt visus iepirkumus, kuru plānotā summa pārsniedz noteikto slieksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!