Foto: LETA

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas skandālā, kur no Slovākijas, Čehijas un Ungārijas budžetiem vairāku gadu laikā izkrāpti ap 80 miljoniem eiro, iespējams, iesaistīts arī kāds Latvijas uzņēmums, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

Kā vēsta "Panorāma", LTV ziņu dienesta raidījums "Ļičnoje ģelo" atklājis, ka, iespējams, šajā shēmā iesaistītais ir Latvijas uzņēmums, ko krīzes gados slavēja par spēju būtiski kāpināt apgrozījumu, kamēr citiem uzņēmumiem apgrozījums kritās. Raidījums pieļāva, ka, iespējams, šis kāpums izdevies, patiecoties PVN izkrāpšanas "karuselim".

"Panorāma" demonstrēja kolēģu veidotas intervijas fragmentu ar uzņēmēju Andi Ābolu, kurš, vaicāts "vai jūs pazīstat tādu cilvēku kā Milans Hovanecs", interviju momentā pārtrauca. "Panorāma" skaidro, ka Hovanecs un viņa "Tetra Trade Corporation" ir to uzņēmumu vidū, kas izkrāpuši PVN.

Kā LTV raidījumam atklāja Slovākijas žurnāliste Oleksija Basaraba, PVN izkrāpšanai īstenotie darījumi raksturojami kā brīnumaini - prece tika nosūtīta vienā un tajā pašā dienā no Čehijas uz Slovākiju un atpakaļ ar to pašu transportlīdzekli. Transportēšana notika it kā ar čehu firmas transportu, bet pārbaudē atklājās, ka transports pieder slovāku firmai, kas pat nenojauš par tādu darījumu. Slovākijas, Čehijas un Ungārijas budžetiem izkrāpti ap 80 miljoniem eiro un šajos darījumos iesaistīti arī vietējie politiķi.

Kopumā šajos darījumos bijuši iesaistīti arī Ukrainas un Latvijas pilsoņi un, pēc "Panorāmas" vēstītā, te arī izgaismojas Ābola vārds.

PVN shēmas īstenotas laikā no 2007. līdz 2011.gadam. Šajā laikā, tieši krīzes gados, Ābola un viņa sievas Gunitas Ābolas uzņēmums "AMG eksports", sasniedza strauju uzrāvienu. Stāstot par panākumiem, G.Ābola laikrakstam "Dienas Bizness" tos tolaik esot saistījusi ar uzņēmuma filozofijas maiņu, atklāj "Panorāma".

Kā vēsta LTV, vairākos Slovākijas tiesas spriedumos gan izgaismojoties citi aspekti, kas varētu būt šo panākumu pamatā, piemēram, Latvijas uzņēmums parādoties lietā par cukura pārdošanu, kur mēģināts dabūt it kā pārmaksātos 108 tūkstošus eiro no Slovākijas un lietā, kur līdzīgi 104 tūkstošus eiro mēģināts izkrāpt ozolkoka parketa pārdošanas ķēdē. Līdz ar krāpniecības atklāšanu Slovākijā beidzies arī Latvijas uzņēmuma veiksmes stāsts, atzīmē LTV.

"AMG eksports" valdes locekle Gunita Ābola LTV sacīja, ka viņas advokāti nav saņēmuši nekādu lēmumu no Slovākijas saistībā ar viņas uzņēmumu, tāpēc viņa neko plašāk komentēt nevar.

Arī iesaistīto valstu izmeklētāji plašākus komentārus nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!