Nacionālā aviokompānija "airBaltic" par vācu investora Ralfa-Dītera Montāga-Girmesa 58 miljonu ASV dolāru ieguldījumu gadā viņam tikai procentos samaksās gandrīz trīsarpus miljonus dolāru, trešdien vēsta portāls "Pietiek.com".

Šādu ieguldījuma nosacījumu atklāj "Lursoft" datu bāzē pieejamais "airBaltic" 2015. gada pārskats, norāda portāls.

Tikmēr nacionālā aviokompānija vēstulē portālam "Delfi" portāla "Pietiek.com" pausto noliedz.

"Pēc aizdevumu kapitalizācijas "airBaltic nemaksā procentus nedz par vācu investora ieguldītajiem līdzekļiem, nedz arī par valsts ieguldītajiem līdzekļiem, jo abi aizdevumi ar visiem procentiem ir ieguldīti "airBaltic" pamatkapitālā," skaidro uzņēmuma preses pārstāvis Jānis Vanags.

"Laikā, kad "airBaltic" uz īsu periodu saņēma vācu investora aizdevumu un maksāja procentus, tādi paši nosacījumi un procenti tika piemēroti arī valsts izsniegtajam aizdevumam," precizē kompānijas pārstāvis.

2015. gada pārskata vadības ziņojumā atgādināts, ka 2015. gada laikā tika piesaistīts finanšu investors SIA "Aircraft Leasing 1". Tā rezultātā 2016. gada 4. februārī tika noslēgts aizdevuma līgums, un aviokompānija saņēma konvertējamu aizdevumu 58 miljonu eiro apmērā ar ikgadējo procentu likmi 6%.

Tas, kā norāda portāls, nozīmē, ka vācu investors, kurš oficiāli ir šo 58 miljonu aizdevējs, ik gadu no "airBaltic" tikai procentos saņems 3,48 miljonus ASV dolāru. Savukārt par to, ka arī Latvijas valsts par savu kārtējo ieguldījumu "airBaltic" pamatkapitālā varētu saņemt procentus, nekas netiek minēts.

"Kopā ar finanšu investoru ieguldījumu Sabiedrības pamatkapitālā veica arī Latvijas Republika. Abi ieguldījumi tika veikti vienlaicīgi. Kopējais Latvijas Valsts ieguldījums ir 80 miljoni eiro," teikts gada pārskata vadības ziņojumā.

Jau vēstīts, ka parakstīts līgums starp Latvijas valdību un "airBaltic" investoru Montāgu-Girmesu. Atbilstoši līgumam Latvijas aviokompānijā tiks ieguldīti 132 miljoni eiro ar mērķi modernizēt tās floti un īstenot biznesa plānu "Horizon 2021".

Investora ieguldījums būs 52 miljoni eiro, tādējādi iegūstot 20% uzņēmuma kapitāldaļu, savukārt valsts - 80 miljoni eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam aizdevumu kapitalizējot.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!