Foto: Shutterstock

Saeima pēc plašām diskusijām nolēmusi atteikties no minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu (VSAOI) ieviešanas, vienlaikus nolemjot 2017. gadā mikrouzņēmumu nodokļa likmi palielināt līdz 12-15 %.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar Finanšu ministrijas izstrādāto infografiku, kur izskaidrotas nākamgad gaidāmās izmaiņas.

"Stājoties spēkā jaunajam režīmam, kopumā būtiski lielākajai daļai mikrouzņēmumu nodokļu slogs pret iepriekš plānoto (MUN likmes samazināšana un minimālā VSAOI ieviešana) samazināsies, jo to apgrozījums ir zemāks par vidējo. Maza apjoma komersanti un saimnieciskās darbības veicēji varēs turpināt piemērot vienkārši administrējamo MUN režīmu," skaidro ministrija.

Tāpat šādā veidā tikšot veicināta MUN sistēmas progresivitātes, jo mikrouzņēmumiem ar mazāku apgrozījumu būs mazāks nodokļu slogs. Tiem MUN, kas darbojas sezonāli, nebūs jāmaksā nodokļi laikā, kad faktiski netiek veikta uzņēmējdarbība.

Jau vēstīts, ka Saeima atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz, ka nākamgad mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 12 % līdz 15 % apmērā no uzņēmuma apgrozījuma.

2017. gadā uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz 7000 eiro gadā, mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 12 %, savukārt, ja uzņēmuma apgrozījums ir lielāks, tad – 15 %. Šī diferencētā likme darbosies vienu gadu.

Sākot ar 2018. gadu, visiem uzņēmumiem mikrouzņēmuma nodokļa likme būs 15 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!