Foto: Shutterstock

Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "Zaļā bērnība" plāno izveidot jaunu privātu bērnu pirmsskolas izglītības iestādi – meža bērnudārzu, kurā pirmsskolas programmu bērni apgūtu svaigā gaisā un ciešā saskarē ar dabu – ārā.

"Meža bērnudārzs ir pirmsskolas izglītības iestāde – bērnudārzs, kurā bērni apgūst mācības brīvā dabā," portālam "Delfi" stāsta komandas līdere Joanna Osmane.

Šādam izglītības iegūšanas veidam Latvijā manāmas vien "pirmās saknītes" – Valmierā un Priekuļos, tāpēc jaunieši ir apņēmības pilni atvērt pirmo meža bērnudārzu Latvijā, lai bērni varētu mācīties labākā vidē. "Viņi iet ārā un mācās to pašu, kas paredzēts pirmsskolas izglītības programmā, tikai viņi to dara, esot ārā," uzsver komandas pārstāve.

Šobrīd Joanna ar komandas biedriem strādā pie biznesa plāna. Ar savu ideju cer iepazīstināt Sējas, Saulkrastu un Ādažu novadu pašvaldības. Sākotnēji iecere bijusi dibināt jauno pirmsskolas izglītības iestādi tieši Sējas novada Murjāņos, kur ir ļoti liela dabas daudzveidība. Tāpat Murjāņi atrodas stratēģiski izdevīgā vietā – tur savas atvases uz darba laiku varētu atstāt vecāki, kuri darba gaitās no Valmieras un Siguldas dodas uz Rīgu.

Pēc tirgus izpētes jaunieši sākuši apsvērt arī ideju par Saulkrastu un Ādažu novadu. Pēc sarunām ar novadu pašvaldībām, tiks izlemts par labu vienam novadam.

Jau šonedēļ "Zaļā bērnība" dosies uz Valmieras "Zaļo skolu", lai iepazītos ar izglītības iestādes līdzšinējo pieredzi un gūtu atbildes uz virkni praktisku jautājumu, piemēram, kā iespējams bērniem nodrošināt mežā prasībām atbilstošu tualeti un kā mācības norisinās ziemā.

Joanna gan skaidro, ka nav gluži tā, ka viss mācību process notiek ārā, jo bērniem ne tikai jāpaēd pusdienas, bet arī jāguļ diendusa. Tāpat ir zināma temperatūra, pie kuras tik mazi bērni nemaz nedrīkst atrasties ārā.

Uz jautājumu, kā radusies ideja par meža bērnudārza dibināšanu, komandas līdere smej: "Ja godīgi, noskatoties "Youtube" video." Joanna noskatījusies video par meža bērnudārzu Vācijā, tas mudinājis viņu interesēties tālāk.

Daudzie pētījumi liecina, ka meža bērnudārzi attīsta bērniem koordināciju, atbildības sajūtu, kā arī spējas socializēties, stāsta "Zaļās bērnības" pārstāve. Virkne šādu pētījumu veikti Dānijā, kur meža bērnudārzu skaits pārsniedz 500. "Mežā viņiem ir vairāk jāapzinās riski, viņi iemācās labāk koordinēt kustības, pieņemt lēmumus, viņi ir mierīgāki un ar labāku imunitāti. Tāpat arī sociālās prasmes ir labākas," norāda Joanna.

Bez Joannas pie idejas tapšanas strādā vēl Rihards Osmanis, Dace Černišova un Dita Kantore, tomēr komanda meklē vēl papildu spēkus. Jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kuri vēlas piebiedroties komandai un kopīgiem spēkiem īstenot ideju, ir aicināti rakstīt – joanna.osmane@gmail.com.

Konkursa "Radām novadam" mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!