Foto: LETA
Pēc radošo industrijas ekspertu un profesionāļu izteiktajiem pārmetumiem par īso termiņu par nedēļu pagarināta pieteikšanās metu konkursā par Dubaijā gaidāmā "Expo 2020" idejas izstrādi, portālu "Delfi" informēja Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

Piedāvājumu iesniegšanas termiņš no 10. decembra pārcelts uz 17. decembri. LTRK savā mājaslapā arīdzan publicējis precizēto konkursa nolikumu.

LTRK skaidroja, ka pagarina konkursu ar mērķi piesaistīt vairāk ideju jeb projektus, lai no tiem atlasītu labākos trīs, kas pēc tam līdz 28. decembrim strādātu pie detalizācijas. Tādējādi bez vajadzības LTRK nenoslogos profesionāļus, kas neiekļūs labāko trijotnē.

Līdz šim nolikuma saņemšanai reģistrējušies vairāk nekā 80 dažādu organizāciju, uzņēmumu un radošo apvienību pārstāvji, tostarp arī vairākas ārvalstu kompānijas, kas LTRK liek secināt, ka interese ir liela.

"Laika ir maz, taču mums būtiski, saņemt interesantus un kvalitatīvus piedāvājumus. Tādēļ nolēmām pagarināt metu konkursa pirmo kārtu līdz 17. decembrim, tādējādi dodot papildu laiku radošajām komandām izstrādāt savas idejas," komentēja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Jāsaprot, ka pašreiz "Expo 2020" vietā ir tuksnesis, bet termiņi ir strikti jāievēro un priekšdarbi jāveic laikus, lai jau 2019. gada 20. oktobrī pamata konstrukcijas būtu uzbūvētas," norādīja Endziņš.

Metu konkursu LTRK izsludināja pagājušajā nedēļā, sākotnēji par termiņu nosakot 10. decembri. Šāds solis raisīja kritiku no nozares profesionāļu puses. Piemēram, "12 līnijas" arhitekte Agnese Lāce norādīja, ka noteiktais konkursa termiņš ir pārāk īss attiecībā pret uzdevuma nozīmīgumu. Par termiņu asi izteicās arī "NRJA" arhitekts Uldus Lukševics , "H2E" dizainere Ingūna Elere un "SZK un Partneri" arhitekte Linda Leitāne–Šmīdberga.

Metu konkursā iegūtās idejas vērtēs žūrija. Tajā iekļauti divi arhitekti – Zane Tetere un Artis Zvirgzdiņš, sociālantropologs Roberts Ķīlis, grafiskais dizaineris Artis Tauriņš un radošo aģentūru pārstāve LADC izpilddirektore Annija Mežgaile.

"Expo 2020" notiks Dubaijā. Pasākumā dalību apstiprinājušas vairāk nekā 190 valstis. Latvijas dalībai izstādē valdība atvēlējusi vairāk nekā četrus miljonus eiro.

LTRK līdz šim organizējis Latvijas dalību vairākās Expo izstādēs – 1992. gadā Seviļā, 1993. gadā Tedžonā, 1998. gadā Lisabonā un 2017. gadā Astanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!