Foto: DELFI
Santehnikas ražotājs SIA "PAA" no pašu izstrādāta materiāla sācis ražot vannasistabas konceptu – izlietnes, vannas un dušas paliktņus, kas tiek individualizēti katra klienta vajadzībām. "Mūsu uzņēmuma mērogs ir tik liels, ka tirgum ir jābūt ne tikai Latvijā un tas ir arī tas, kur mēs redzam savu nākotni," stāsta uzņēmuma vadītājs Pēteris Treicis.

Uzņēmums darbību sāka 1993. gadā. Kā stāsta Treicis, ražošanu sāka, jo pašam ļoti patika kaut ko darīt ar rokām. "Dažkārt nezināšana ir ļoti liels pluss, jo, ja es būtu zinājis visas tās tehnoloģijas un problēmas, ar ko es saskāros, tad es visticamāk šo lietu nebūtu uzsācis," pauž uzņēmuma vadītājs.

2018. gadā uzņēmums saražoja vairāk nekā 4000 vannas, 5000 izlietnes un 15 000 dušas paliktņu. Kopš pagājušā gada uzņēmums piedāvā arī vannasistabas konceptu, kurā apvieno visus šos trīs elementus. Visi produkti tiek saražoti no uzņēmuma izstrādāta un patentēta silkstone (akmens masa) materiāla.

"Kopš laika gala esam individualizējuši savus produktus – ja cilvēks vēlas sarkanu vannu, viņš to dabū. Bet mēs tomēr esam uzņēmums. Ir jāveido sistēma, nevis viens individuāls risinājums – lai to dara mākslinieki," stāsta Treicis. Nu uzņēmums individualitātes sajūtu rada, esošu moduli pielāgojot katra klienta vajadzībām.

Esošais koncepts tiek eksportēts praktiski visos tirgos – Latvijā, Baltijas valstīs, Krievijā, Ukrainā un Eiropā. "Mums Latvijā ir ļoti grūti konkurēt ar cenu, tāpēc mēs konkurējam ar šo individuālo piegājienu," skaidro Treicis, piebilstot, ka Eiropas līmenī uzņēmumam ir ļoti grūti atrast konkurentu – ir firmas, kas izgatavo atsevišķus produktus, bet tādas, kas izgatavo komplektu, būs grūti atrast.

Uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā bija ap pieciem miljoniem eiro, bet tieši vannasistabas koncepta apgrozījums sasniedz 400 tūkstošus eiro. Klientūra uzņēmumam ir gana plaša – sākot no individuāliem risinājumiem līdz pat sabiedriskām ēkām, piemēram, "VEF kultūras pils", "Stradiņu slimnīca", daudzdzīvokļu mājas "Z-Towers" un "Hilton" viesnīca Rīgā.

Tuvā nākotnē uzņēmums plāno uzcelt jaunu montāžas cehu, kur notiks jauno produktu montāža, pieslīpēšana, iepakošana un kvalitātes kontrole, tādējādi nodalot ražošanas "netīro" daļu. Tāpat arī uzņēmums grasās tuvā nākotnē attīstīt esošo konceptu, klientiem piedāvājot arī no silkstone materiāla ražotas mēbeles, piemēram, vannasistabas skapīšus. "Mums ir svarīgi nākotnē atrast tādus klientus, kas nav šausmīgi milzīgi, bet drīzāk salonu ķēdes ar 5-6 veikaliem. Mēs gribam arī palikt nišas produkts, negribam palikt par lielu monstru. Tas nav garšīgi," ieceres ieskicē Treicis.

SIA "PAA" ir viens no finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Eksporta un inovāciju balva 2019" konkursā, kategorijā "Rūpnieciskais dizains".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!