Foto: LETA
Rīgas pilsētas būvvalde 10. janvārī sniegusi pozitīvu atzinumu par "Z-Towers" nodošanu ekspluatācijā, portālu "Delfi" informēja vērienīgākās augstceltnes attīstītāji AS "Towers Construction Management".

Tas nozīmē, ka jau drīzumā vairāki nomnieki un uzņēmumi, kas šajā augstceltnē ir iecerējuši izveidot savus birojus, varēs uzsākt telpu labiekārtošanas darbus, kā arī atsāksies dzīvokļu izīrēšana un iekārtošana atbilstoši iemītnieku vēlmēm.

"Šis ir bijis viens no tehniski sarežģītākajiem būvprojektiem valstī, kura 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā ieguldīti jau vairāk nekā 250 miljoni eiro," norāda "Towers Construction Management" komercdirektors Andžejs Neguliners.

Viņš uzsver, ka Rīgas pilsētas būvvaldes izsniegtais akts apstiprina ēkas drošumu un atbilstību lietošanai, kā arī apstiprina veikto būvdarbu atbilstību normatīvo aktu prasībām.

"Z-Towers" ir jauktas apbūves projekts; abās augstceltnēs ir gan biroji, gan dzīvokļi, savukārt ēkas pirmajos piecos stāvos ir izbūvēta publiski pieejama infrastruktūra telpās, kas ar savu vērienu atbilst lielām metropolēm. Projekta ietvaros jau ir atjaunotas četras vēsturiskas koka ēkas, kā arī uzlabota infrastruktūra – iekārtots bērnu rotaļu laukums, izveidots publisks parks, kā arī uzlabota satiksme un uzstādīts ielu apgaismojums.

"Delfi" jau ziņoja, ka divu 30 stāvus augsto augstceltņu projektu "Z-Torņi" Pārdaugavā sāka īstenot vēl pirms krīzes – 2006. gadā, tomēr vēlāk būvniecībā bija pārtraukumi.

"Z-Torņu" kompleksa kopējā platība ir ap 100 tūkstošiem kvadrātmetru – tajā paredzēti dzīvokļi un biroju platības, savukārt piecu līmeņu pjedestālā, kas savieno abus torņus, ieplānoti restorāni, telpas konferenču zālēm, kafejnīcas u. c. Paredzēts arī fitnesa klubs un 25 metru baseins ar relaksācijas un SPA zonu. Fitnesa jomā uzņēmums jau vienojies ar kādu starptautisku operatoru, kurš solījis sākt savu darbību augstceltnē. Kompleksa četru līmeņu autostāvvietā varēs novietot vairāk nekā 600 automašīnas.

"Towers Construction Management" pieder ar starptautisko kompāniju "SPI Group" saistītiem uzņēmumiem, savukārt "SPI Group" saimnieks ir multimiljonārs Jurijs Šeflers, kurš darbojas daudzās Eiropas valstīs. Grupas sastāvā ir arī "Amber Beverage Group", kam pieder pašmāju alkohola ražotājs AS "Latvijas balzams".

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs pērn rudenī vērsās pie Rīgas domes deputātiem ar vēstuli, kurā pārmeta Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam spiediena izdarīšanu uz būvvaldes darbiniekiem, lai tie pieņemtu ekspluatācijā Pārdaugavā uzslietos "Z-torņus". Savukārt 6. novembrī Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē Vircavs paziņoja, ka "Z-torņiem" būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze. Savukārt Burovs nenoliedza būvvaldes vadītāja izteiktos pārmetumus, taču vienlaikus pauda bažas par būvvaldē notiekošajiem procesiem, sevišķi saistībā ar "Z-Torņu" projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!