Foto: LETA

Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) locekļa amatam tiek virzīts bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Kopš šā gada 1. janvāra FDP vada Inna Šteinbuka, viņas vietnieks ir Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas departamenta vadītājs Mortens Hansens un padomē darbojas arī publisko finanšu eksperts Andžs Ūbelis.

Tomēr kopš šī gada sākuma FDP nav lemtspējīga, jo 2019. gada 31. decembrī beidzās trīs FDP locekļu Jāņa Platā, Ingara Eriņa un Ilo Kāzika pilnvaru termiņš.

Saskaņā ar Fiskālās disciplīnas likumu, FDP padomes pārstāvjus ir jāizvirza, kopīgi vienojoties Latvijas Bankas prezidentam un finanšu ministram.

FM pārstāvis stāstīja, ka Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks un finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) ir saskaņojuši viedokli par diviem FDP locekļu amata pretendentiem, proti, "Citadeles" ekonomistu Āboliņu, kā arī Igaunijas Centrālās bankas prezidenta vietnieku Kāziku, kurš FDP darbojās līdz pagājušā gada beigām.

Jarockis piebilda, ka tuvākajās dienās Kazāks un Reirs varētu vienoties par trešo kandidātu vakantā FDP locekļa amatā. Bet par visiem trim FDP locekļu amata kandidātiem gala lēmumu pieņems Saeima.

FDP vadītāja Šteinbuka iepriekš norādīja, ka padome ir lemttiesīga, ja FDP sēdē piedalās vismaz četri padomes locekļi, tādēļ patlaban padome var izteikt tikai FDP viedokli, bet nedrīkst pieņemt lēmumus.

"Man bija iespēja tikties un pārrunāt padomes sastāva iespējamās izmaiņas gan ar ministru, gan ar Latvijas Bankas prezidentu, un esmu pārliecināta, ka padome tiks "nokomplektēta" ar kompetentiem speciālistiem, bet gala lēmums ir jāpieņem Saeimai. Vēl jau kādu laiku mēs noturēsimies, bet, protams, jo ātrāk tiks apstiprināti jauni FDP locekļi, jo labāk," pauda Šteinbuka.

FDP ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!