Foto: LETA

Pēc iepazīšanās ar publiskajā telpā izskanējušo informāciju, kurā "Centrālā Gastro tirgus" īpašnieks SIA "International SV" pauž pārmetumus attiecībā uz AS "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) pieņemto lēmumu lauzt līgumu ar paviljona nomnieku, RCT pārstāvji uzskata, ka komersants ir apzināti noklusējis atsevišķus faktus un sniedzis informāciju par jautājumiem, par kuriem nomnieka rīcībā nav pilnas informācijas, portālu "Delfi" informēja RCT.

Jau vēstīts, ka 2. aprīlī RCT nāca klajā ar paziņojumu, ka lauž līgumu ar gastronomijas paviljona nomnieku "Centrālā Gastro tirgus" īpašnieku "International SV". Savukārt uzņēmums norādījis, ka Centrāltirgus motīvi, laužot nomas līgumu, tam nav skaidri. Vienlaikus komersants 16. aprīlī atklātā vēstulē vērsās pie valsts augstākajām amatpersonām, aicinot tās risināt abu pušu starpā samilzušās problēmas.

RCT norāda, ka "International SV", izmantojot Covid-19 izraisīto situāciju, pauž nepatiesu informāciju par tai piemēroto neatbilstošu nomas maksu, apzināti neminot, ka nomas maksai, kas tika noteikta 2018. gadā, kad tika noslēgts sadarbības līgums, nav nekāda sakara ar šī brīža situāciju. "Slēdzot līgumu, "International SV" bija informēta par nomas maksas noteikšanas kārtību, proti, tirdzniecības vietu nomas maksu aprēķins ir veikts, ņemot vērā objekta pašizmaksu un tirdzniecības vietas atrašanās vietu, un tā nav tikusi paaugstināta līguma darbības laikā," norāda Centrāltirgus.

Nomas maksas cenrādis ir publiski pieejams RCT mājas lapā un ir vienādi attiecināms pret visiem nomniekiem. Šobrīd, izmantojot situāciju un gada laikā nespējot nodrošināt pozitīvus savas darbības rādītājus, "International SV" savās finansiālās grūtībās nolēma vainot Centrāltirgus vadību un augsto nomas maksu, skaidro RCT.

Pēc Centrāltirgus veiktajiem tirdzniecības vietu nomas maksu aprēķiniem, gadījumā, ja puse paviljona, kas tika iznomāta SIA "International SV" vajadzībām, būtu iznomāta atsevišķiem nomniekiem, nomas maksas ieņēmumi pārsniegtu SIA "International SV" noteikto nomas maksu.

Kā atzīmē RCT, "Centrālā Gastro tirgus" projektā lielus finanšu līdzekļus ir investējušas abas puses, bet to "International SV" publiski nav minējis. RCT investīcijas bija saistītas ar infrastruktūras izveidi, tādējādi paustā informācija par vienas puses investīcijām un projekta izveidi ir nepatiesa.

Tāpat līdz galam nepatiesa esot sniegtā informācija par "International SV" nepieciešamību ieguldīt tirgus drošības apstākļu uzlabošanā un piesaistīt apsardzes darbiniekus.

"Apsardzes darbinieku piesaiste bija nepieciešama, ņemot vērā krasi atšķirīgo "Centrālā Gastro tirgus" darba laiku. Sākotnēji darbadienās tas strādāja līdz pulksten 22, bet nedēļas nogalē līdz pulksten 2. Savukārt RCT ir atvērts katru dienu līdz pulksten 18, kad trigus iekšējais drošības dienests nodrošina kārtību tirgus teritorijā. Papildus jāņem vērā, ka "Centrālā Gastro tirgus" darbojās kā izklaides vieta, kurā brīvi varēja iegādāties un lietot alkoholiskos dzērienus, tāpēc apsardzes nepieciešamību noteica izvēlētais ēdināšanas zonas darbības formāts," pauž RCT pārstāvji.

Centrāltirgus arī norāda uz "International SV" iepriekš pausto, ka nespēju pildīt savas saistības ir radījusi valstī izsludinātais ārkārtējais stāvoklis. Tomēr saistību izpildes nodrošinājums bija jāiesniedz līdz šī gada 29. februārim – divas nedēļas pirms Covid-19 radītās ārkārtas situācijas un ekonomiskās krīzes, tādējādi nespēja pildīt uzņemtās saistības nav saistīta ar ārkārtas situāciju valstī.

"Vienlaikus "International SV", ir publiski paziņojusi, ka ir gatava segt savas parādsaistības, ja RCT samazinās nomas maksu, kas liecina par to, ka uzņēmuma rīcībā bija finanšu līdzekļi nomas maksas segšanai un parādsaistību uzkrāšana ir tikusi veikta apzināti ar nodomu pieprasīt sev labvēlīgākus nosacījumus attiecībā pret pārējiem nomniekiem, mēģinot izmantot publisko telpu sev labvēlīga lēmuma pieņemšanai," uzskata RCT.

RCT atzīmē, ka arī gadījumā, ja "International SV" pieprasījumi par nomas maksas atcelšanu vai samazināšanu būtu pamatojami ar Covid-19 izraisīto ārkārtas situāciju, uzņēmums nespētu kvalificēties valsts noteiktajam un Rīgas domes apstiprinātajam atbalstam, kas šobrīd tiek piemērots nomas maksas samazināšanai vai atbrīvošanai RCT nomniekiem. Lai uzņēmējs varētu saņemt atbalstu, tam iesnieguma iesniegšanas dienā nevar būt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu parāds, kas ir lielāks par 1000 eiro, un nomas maksas un citu saistīto maksājumu kavējumi vai jebkādas citas būtiskas neizpildītas līgumsaistības pret iznomātāju.

Pēc "Lursoft" pieejamās informācijas VID administrēto nodokļu parāds SIA "International SV" sasniedz 78 066 eiro.

Paziņojumā medijiem RCT pārstāvji arī pauž nožēlu, ka uzņēmums ir izvēlējies izvērst publisku kampaņu pret tirgu un tās vadību, izplatot nepatiesu informāciju par savstarpējo sadarbību, kā arī spekulatīvu un subjektīvu informāciju par tūristu skaita pieaugumu, UNESCO Pasaules mantojuma pārvaldību un citām norisēm RCT kopumā.

"Neskatoties uz "International SV" paziņojumu par gatavību turpināt sadarbību, šobrīd "Centrālā Gastro tirgus" teritorijā tiek atbrīvotas telpas un veikti demontāžas darbi, kas vēlreiz liecina par uzņēmuma apzināti maldinošas informācijas sniegšanu plašākai sabiedrībai," norāda RCT.

SIA "International SV" ir reģistrēta 2012. gadā. Pēdējos trīs mēnešus uzņēmumam bijis nodokļu parāds, šī gada februārī 19,7 tūkstoši eiro, martā 31,3 tūkstoši eiro, aprīlī 78,1 tūkstotis eiro. Marta beigās uzņēmumam ir ierosināts tiesiskās aizsardzības process. 2019. gadā "International SV" nodokļos samaksāja 355,9 tūkstošus eiro un nodarbināja 63 darbiniekus. Pārskats par 2019. gadu vēl nav pieejams, bet 2018. gadā uzņēmums apgrozīja 1,4 miljonus eiro un strādāja ar zaudējumiem 5,6 tūkstošu apmērā, liecina "Crediweb" dati.

Uzņēmuma vadītājs un īpašnieks ir Viktors Ravdive. Viņš ir patiesais labuma guvējs septiņos uzņēmumos gan viens, gan ar kopā ar biznesa partneriem. Piemēram, SIA "Space Falafel" dibināta 2018. gadā, līdz šā gada aprīlim uzņēmumam nav bijis nodokļu parādu, kad šomēnes izveidojies 11,4 tūkstošu eiro parāds. Tomēr arī kopējais samaksātais nodokļu apjoms pērn bijis -1,6 tūkstoši eiro, liecina "Crediweb" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!