Foto: Shutterstock

Lai gan Covid-19 briesmas vēl nav pavisam pārvarētas un sabiedrībai aizvien jābūt piesardzīgai, vēlējāmies apjautāties, ko dažādu nozaru un jomu Latvijas ekonomikas pārstāvji paguvuši iemācīties ārkārtējās situācijas laikā.

Šoreiz pēc trīs īsām atbildēm vaicājām Lauksaimnieku Organizāciju Sadarbības Padomē (LOSP), "Riga TechGirls" nevalstiskajā organizācijā un Valmieras pilsētas pašvaldībā.

"Riga TechGirls" kustības vadītāja Anna Andersone

Foto: LETA

"Pats galvenais, ko pandēmijas pārvarēšana būs mums iemācījusi ir lielāka savstarpējā uzticēšanās. Iepriekš saskāros ar uzņēmumiem, kuri neatbalstīja darbu no mājām vai attālināti, jo tas mazina darba devēju kontroli. Šī situācija visiem likusi izmēģināt attālinātu sadarbību, un cilvēki tādēļ ir sākuši vairāk viens otram uzticēties. Kā arī visi kopā esam mācījušies kā sadarboties, nepavadot milzīgu laika daļu garās klātienes sapulcēs.

Visi esam vairāk izpratuši tehnoloģiju sniegtās iespējas un to, kā tās var atvieglot mūsu darbu un dzīvi. Esam bijuši spiesti apgūt jaunas programmatūras un pieejas, ceru, ka tas devis gan ticību, ka "es arī vēl varu tik daudz jauna iemācīties", gan arī iespēju novērtēt efektivitāti, ko varam sasniegt.

Daudzi ikdienas uzdevumi un darbi izrādījušies lieki, mums tika dota iespēja izvērtēt, kas ir patiesi svarīgi, no kā varam atbrīvoties.

Esam sapratuši mūs atbalstošo profesionāļu nozīmi, lai mēs varētu darīt savu darbu, īpaši skolotāju un medicīnas darbinieku. Ir tik svarīgi spēt paļauties uz viņu atbalstu.

Pasaules mērogā un arī lokāli mēs novērosim fleksiblāku pieeju darbam, kas varētu nākotnē nozīmēt samazinātas biroju telpas, iespēju ietaupīt laiku, ko pavadām ceļā. Ilgtermiņā mazāk sastrēgumu, kā arī cilvēku vieglāku aizplūšanu dzīvot ārpus pilsētām."

LOSP valdes loceklis Jānis Irbe

Foto: LETA

"Pandēmija sakrita ar vienu no karstākajiem darba periodiem lauksaimniecībā – pavasara sējas darbiem, tāpēc zemnieki kā ierasti turpināja savu steidzīgo ikdienas darbu.

Zemnieki ātri pielāgojās attālinātajam režīmam ikdienas jautājumu risināšanā un komunikācijā ar institūcijām un darījumu partneriem. Daudzi lauksaimnieki atzīst, ka šādu risinājumu ieviešana, kas varbūt agrāk tika atlikta uz vēlāku, parādīja arī pozitīvo pienesumu, jo īpaši laika ietaupījumā.

Kopumā nozare spēja ātri reaģēt uz radušos situāciju, sadarbībā ar Zemkopības ministriju arī nevalstiskās organizācijas uzreiz iesaistījās visās iespējamās darba grupās, lai rastu ātrākos un labākos risinājumus iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku un uzņēmumu darbības nepārtrauktībai. Vienlaicīgi tas bija arī labs izmēģinājums visām saistītajām pusēm kā reālā dzīvē pārbaudīt gatavību reaģēt uz krīzes situācijām.

Ar globālo krīzes situāciju saistītās problēmas lieliski parādīja pozitīvo no vietējo resursu pieejamības. Tas lika novērtēt, gan īsāku pārtikas ķēžu un piegāžu priekšrocības, gan arī materiālu un resursu pieejamību, ko spējam saražot savā valstī.

Svarīgi arī atzīmēt, ka daudzi lauksaimniecības un pārtikas nozares uzņēmumi spēja pielāgot piegādes tirdzniecībai internetā un daudzi ieviesa šādu darbības veidu pilnīgi no jauna."

Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks

Foto: LETA

"Covid-19 ārkārtējā situācija Valmieras pilsētas pašvaldības sadarbību ar iedzīvotājiem un Valmieras uzņēmējiem stiprināja vēl vairāk, komunikācija kļuva aktīvāka, brīvāka un atvērtāka.

Ārkārtējās situācijas laikā Valmieras pilsētas pašvaldības darbībā svarīga bija spēja operatīvi reaģēt un pieņemt pārdomātus lēmumus, kas svarīgi iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam, piemērojot dažādus nodokļu atvieglojumus vai nodevu atcelšanu uzņēmējiem, lemjot par skolēnu brīvpusdienu piegādi skolēniem, krīzes pabalsta piešķiršanu grūtībās nonākušiem iedzīvotājiem un pamatvajadzību nodrošināšanu dzīvesvietā vientuļiem vai vienatnē dzīvojošiem valmieriešiem.

Uzņēmējdarbība ir pilsētas attīstības pamatā, tāpēc situācijai uzņēmumos sekojām līdzi īpaši rūpīgi. Tika organizētas 9 sazvanes, lai informētu uzņēmējus par pieejamiem atbalsta pasākumiem, piemēram, izveidoto mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programma, uzklausītu pieredzi un izaicinājumus, ko uzņēmumi risina. Šādas sazvanes atzītas par vērtīgām gan no uzņēmēju, gan Valmieras pilsētas pašvaldības puses, tāpēc tās paredzēts organizēt arī turpmāk.

Ārkārtējās situācijas laikā Valmieras pilsētas pašvaldībā aizvien lielāka loma tika piešķirta dažādu E-pārvaldības risinājumu izmantošanai, lai iespēju robežās mazinātu klātienes savstarpējos kontaktus, tādējādi veicināta arī e-pakalpojumu izmantošana."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!