Foto: Publicitātes foto

"Skonto Group" uzņēmums "Skonto Prefab" nepilnos četros mēnešos pabeidzis darbu pie būvkompānijas "Backe Rogaland" projekta Norvēģijas pilsētā Stavangerā. Tā ietvaros "Skonto Prefab" veica ēkas nesošo konstrukciju projektēšanu, CLT paneļu ražošanu Jelgavā, piegādi un montāžu.

Ēkas konstrukcijas veidotas no apkārtējai videi un cilvēkiem draudzīgiem materiāliem - CLT koka paneļiem un līmētām koka sijām jeb Glulam. Šī projekta posma izmaksas bija 1,25 miljoni eiro.

Kopumā tās ir piecas ēkas, kuru kopējā platība ir 4596 kvadrātmetri. Šī projekta īstenošanai bijuši nepieciešami 920 kubikmetru CLT koka paneļu un 160 kubikmetru koka siju. Kopā uz Norvēgijas pilsētu Stavangeru nogādātas 27 platformas ar nepieciešamajiem materiāliem.

"Tik lielu projektu mums izdevās realizēt īsā laikā – 14 nedēļās. Tajā bija savs izaicinājums. Klients vēlējās, lai iekštelpu apdarē paliek CLT koka paneļi, tādēļ mums vajadzēja pievērst papildu uzmanību tam, kā materiāls tiek pakots, krauts, uzglabāts un montēts, lai tas būtu ne tikai funkcionāls, bet arī vizuāli labi izskatītos," norāda "Skonto Prefab" izpilddirektors Mārtiņš Ķeņģis.

Viņš stāsta, ka CLT koka paneļu un līmētu koka siju izmantošana ēku būvniecībā kļūst arvien pieprasītāka triju iemeslu dēļ. Pirmkārt, projektu pasūtītāji daudz vairāk domā par to, kā radīt videi draudzīgas ēkas, un kokmateriāli ir atjaunojams dabas resurss. Otrkārt, CLT paneļi ir ar augstu strukturālu izturību un stabilitāti. Pateicoties augstajai izturības un stabilitātes pakāpei, CLT ir labi piemērots grīdu, sienu un jumta konstrukcijām daudzstāvu būvniecībā. Treškārt, šāda tipa ēkas konstrukcijas ir daudz efektīvāk transportējamas un ātrāk uzstādāmas, kas sniedz iespēju projekta pasūtītājam ietaupīt resursus uz montāžas izmaksām. Norvēģijas projektā uzdevumu veica sešu cilvēku komanda.

"Lai gan pašlaik liela daļa mūsu projektu tiek īstenoti tieši Skandināvijas valstīs, esmu pārliecināts, ka tuvākajā laikā kokmateriālu izmantošana kļūs arvien populārāka gan Latvijā, gan citviet Eiropā, it īpaši sabiedrisko ēku, piemēram, skolu, sociālo māju un sporta haļļu būvniecībā," prognozē M. Ķeņģis.

Projekta "KF Skolen" būvniecības pasūtītājs ir "Backe Rogaland", koka konstrukciju montāžu "Skonto Prefab" īstenoja sadarbībā ar celtniecības uzņēmumu "Aisi Constructor".

"Skonto Prefab" ir uz eksportu vērsts būvniecības pakalpojumu uzņēmums, kas specializējas dzelzsbetona, metāla un krustām līmētu koka (CLT) konstrukciju projektēšanā, ražošanā, piegādē un montāžā. Uzņēmumam ir sava saliekamā dzelzsbetona ražotne Aconē un CLT paneļu ražotne Jelgavā. Uzņēmums ir daļa no būvniecības un būvmateriālu ražošanas uzņēmumu grupas "Skonto Group".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!