Foto: Pixabay
Valsts atbalsts viesnīcām 4,7 miljonu eiro apmērā pietiks, lai nomaksātu operatīvās izmaksas, piemēram, komunālos maksājums, taču nepietiks, lai turpinātu nodarbināt darbiniekus līdz nākamajai aktīvai tūrisma sezonai, sacīja viesnīcu pārstāvji.

Viesnīcu tīkla "Mogotel" valdes locekle un administratīvā direktore Sabīne Krieviņa norādīja, ka valsts paredzētais atbalsts potenciāli var palīdzēt viesnīcai nosegt ēkas uzturēšanas un operacionālās izmaksas, apmēram vienu līdz maksimums divus mēnešus. Taču ar paredzēto atbalstu nepietiks līdz nākamās vasaras sezonas sākumam, kad cerams atjaunosies tūrisma sezona un klientu plūsma viesnīcām .

Viņa atzīmēja, ka strādājošās viesnīcas turpina nodarbināt darbiniekus, maksāt nodokļus, bet, ņemot vērā esošo situāciju ar Covid-19 citās valstīs, esošo klientu nepietiek, lai viesnīca varētu strādāt bez zaudējumiem. Šajā laikā viesnīcu īpašniekiem un operatoriem ir jāpieņem lēmums - viesnīcām turpināt strādāt vai slēgt tās ciet, jo arī strādājošās viesnīcas, pašreiz strādā ar zaudējumiem.

Pēc Krieviņas sacītā, ja viesnīcas strādā, tad tiek nodarbināts darbaspēks un tiek maksāti nodokļi, kā arī nodrošināts darbs dažādiem piegādātājiem. "Aizverot viesnīcu , nozīmē - pirmkārt, darbinieku atlaišanu, kā rezultātā būs papildu slogs uz valsts budžetu bezdarbnieku uzturēšanai. Arī daudz pieminētā darbinieku pārkvalifikācija valstij izmaksās ievērojamus naudas summas," norādīja "Mogotel" valdes locekle.

Krieviņa norādīja, ka paredzamais atbalsta aprēķins balstīts uz viesnīcas ēkas kvadratūru, līdz ar to - jo lielāka viesnīca , jo potenciāli lielāku atbalsta summu varētu saņemt. Taču esot svarīgi saprast - jo lielāka viesnīca, jo lielāki ikmēneša viesnīcas uzturēšanas izdevumi. Viņa uzsvēra, ka arī slēgtai viesnīcai ir komunālie maksājumi, uzturēšanas izdevumi, programmatūru un licenču maksas, kas jāturpina maksāt, arī ja viesnīca kādu periodu neveic operacionālo darbību.

Jautāta, vai nav bažu, ka atbalsta finansējumu dabūs tikai tās viesnīcas, kas pirmās pieteiksies, pēc Krieviņas sacītā, lai varētu atbildēt uz šo jautājumu, būtu jāsagaida Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) izstrādātos pieteikšanās un atbalsta piešķiršanas kritērijus.

Savukārt kā papildu atbalsta mehānismus Krieviņa norādīja atbalstu darbaspēka noturēšanai - daļējas dīkstāves pabalsts vai subsidētas darbavietas.

"Paši darbinieki, kā arī uzņēmums, ir ieguldījuši savā pašreizējā izglītībā un specializācijā gana daudz laika un līdzekļu un lielais vairums ir nozares "fani" un grib turpināt tajā strādāt. Tāpēc iespējamā pārkvalificēšanās nebūtu labākais risinājums ilgtermiņā. Atsākoties stabilākai viesnīcu darbībai, šādā gadījumā, būtu no jauna jāapmāca personāls, kas prasīs ievērojamu laiku un līdzekļus," pauda Krieviņa.

Viesnīcas "Hotel Jūrmala SPA" Pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītāja Kristīne Štāla-Bula sacīja, ka šajā situācijā jebkurš atbalsts ir pozitīvs. Taču, vai tas ir pietiekam, atkarīgs no katras viesnīcas esošās situācijas un tās kopējām izmaksām.

Štāla-Bula atzīmēja, ka pie varianta, ka viesnīcām ir iespēja darboties, un lai arī noslogojums ir dramatiski krities, ir apmeklētāji, jebkurš finansiāls atbalsts palīdz. Tomēr, ja viesnīcu nākas slēgt, jo apmeklētāju nav vispār, valdības paredzēta atbalsta summa neko nerisinot.

"Hotel Jūrmala SPA" Pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītāja norādīja, ka bažas nerada, kura viesnīca atbalstu saņems pirmā, bet gan, pēc kādiem vispār kritērijiem tiks vērtēts, kam uz kādu summu vispār būs iespēja pretendēt.

Viesnīcas "Grand Hotel Kempinski Riga" sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītāja Līva Laiviņa sacīja, ka pēc Ministru kabineta atbalstītajiem Ekonomikas ministrijas izvirzītajiem priekšlikumiem atbalstīt viesnīcas ar operatīvajām izmaksām, tai skaitā darbinieku algu, komunālo izmaksu un dažādu citu maksājumu segšanā, gaida arī Eiropas Komisijas saskaņošanas lēmumu, lai varētu pretendēt uz atbalstāmās izmaksas atbalsta saņemšanu operatīvo izmaksu segšanai viesnīcām četri eiro par kvadrātmetru.

Savukārt viesnīcas "Neiburgs" pārdošanas un mārketinga vadītāja Evita Gasporovica pauda, ka jebkurš atbalsts viesnīcām un nozarei kopumā grūtā laikā, ir apsveicams.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu par 4 746 290 eiro novirzīšanu atbalstam viesnīcām operacionālo izmaksu segšanai, tostarp darbinieku atalgojuma izmaksai, komunālo maksājumu un dažādu citu maksājumu segšanai. Prognozējams, ka atbalstu varētu saņemt aptuveni 200 viesnīcas Latvijā, tādējādi vienam pieteicējam varētu piešķirt vidēji 23 731 eiro. Atbalsts uzņēmējiem būs pieejams līdz 2021. gada jūnijam.

Atbalsts uzņēmējiem būs pieejams pēc atbalsta saskaņošanas Eiropas Komisijā. Indikatīvi pieteikumu pieņemšanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) uzsāks novembra beigās vai decembra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!