Foto: Publicitātes foto

Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmums "Lietuvos geležinkeliai" (LTG) vēlas savienot Viļņu ar kaimiņvalstu Latvijas un Polijas galvaspilsētām jau tuvākajā nākotnē, negaidot "Rail Baltica" pabeigšanu; tāpat tiek apsvērta dzelzceļa izveide uz Palangu, informē "Delfi.lt".

LTG meitas kompānijas – pasažieru pārvadātāja "LTG Link" vadītājs Lins Baužis (Linas Baužis) uzskata, ka būtu nepieciešams savienot Viļņu ar Rīgu un Varšavu. Turklāt, pēc viņa teiktā, ar Latvijas Satiksmes ministriju sarunas par maršruta atjaunošanu ir notikušas. "Mūsu mērķis ir sagatavot vismaz izmēģinājuma reisus šovasar. Vai tas tā notiks, rādīs laiks," viņš izteicās.

Paralēli notiek sarunas ar Palangas pašvaldību par iespēju piedāvāt pasažieru vilciena pārvadājumus uz Palangu. Jebkurā gadījumā tas varētu būt elektriskais vilciens vai hibrīdvariants, sacījis Baužis. Tiek pētīti iespējamie risinājumi un maršruti.

Pagājušajā gadā "LTG Links" savukārt ir parakstījis nodomu protokolu ar Polijas dzelzceļa kompāniju "PKP", kurā apņēmās savienot Lietuvas un Polijas galvaspilsētu šā gada otrajā pusē. Tobrīd gaisā virmojusi ideja arī atjaunināt četru galvaspilsētu vilciena satiksmi starp Kijevu-Minsku-Viļņu-Rīgu.

Savukārt 2026. gadā ir paredzēts savienot Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas galvaspilsētas ar ātrvilcienu "Rail Baltica".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!