Foto: LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien sēdē apstiprināja skatīšanai parlamentā galīgajā lasījumā Plastmasu saturošu izstrādājumu likuma projektu, kas paredz vienreizlietojamās plastmasas daļēju aizliegumu.

Saeimas komija otrdien vienbalsīgi apstiprināja iepriekš izvirzītos priekšlikumus Plastmasu saturošu izstrādājumu likuma projektā.

Jau ziņots, ka komisijas deputāti sēdē 18.maijā izskatīja visus 69 iesniegtos priekšlikumus, kas bija iesniegti likumprojekta virzībai galīgajam lasījumam Saeimā. Lai arī vairums no tiem tika atbalstīti, atsevišķiem deputātiem radās iebildumi par likumprojekta kvalitāti, jo lielākā daļa no priekšlikumiem bija Saeimas Juridiskā biroja iesniegti, aicinot precizēt vai izslēgt dažādus terminus. Par "juridisku brāķi" likumprojektu nodēvēja arī komisijas vadītājs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) 18.maijā rosināja izskatīt iespēju likumprojektam noņemt steidzamības statusu, un šādu aicinājumu atbalstīja arī parlamentārietis Ivars Zariņš (S), tomēr Juridiskā biroja pārstāve lūdza to nedarīt, skaidrojot, ka Saeimas komisijas deputātiem ir iespējams nākamajā sēdē izskatīt visus priekšlikumus un vēl pirms šis jautājums tiek skatīts parlamentā 27.maijā, likumprojektā veikt, iespējams, kādus precizējumus. Komisijas deputātiem balsojot, lēmums par likumprojekta vēl tālāku nevirzīšanu Saeimā tika atbalstīts.

Nemiro vairākkārt uzsvēra, ka nav iebildumu pret likumprojekta būtību, bet gan tieši pret tā kvalitāti.

Tāpat vēstīts, ka no šā gada 3. jūlija paredzēts aizliegt laist tirgū konkrētus plastmasas priekšmetus, kā arī noteikt pasākumus to patēriņa samazināšanai, kā arī citas prasības.

Aizliegumu paredzēts neattiecināt uz plastmasas precēm, ja tās būs ražotas medicīniskām ierīcēm. Izmaiņas neattieksies uz pārtikas iepakojumu žāvētai pārtikai, tostarp iepakojumu jēlai gaļai, kā arī primāro iepakojumu, kurā pārdod pārtiku vairāk nekā vienas porcijas daudzumā. Tāpat likumprojekta prasības neattieksies uz eksportu uz trešajām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!