Pētījumu un konsultāciju kompānijas "Kantar" darba ņēmēju aptaujā noskaidrots, ka attālinātais darbs kopumā ir veicinājis Latvijas strādājošo apmierinātību ar darbu.

Maijā "Kantar" veica darba ņēmēju aptauju, kurā noskaidroja dažādus ar darbu un darba vidi saistītus aspektus, tostarp, kāda ir strādājošo apmierinātība ar pašreizējo darbu, kā Covid-19 pandēmija ir ietekmējusi apmierinātību ar darbu un kā darbs jaunajos apstākļos ir ietekmējis strādājošo emocionālo labsajūtu.

Pētījums atklāj, ka vairums (77%) darba ņēmēju kopumā ir apmierināti ar savu pašreizējo darbu, tostarp piektā daļa (22%) norāda, ka ir pat ļoti apmierināti. Datu dinamika liecina, ka darbinieku kopējā apmierinātība ar savu pašreizējo darbu gada laikā nav būtiski mainījusies, tomēr divu gadu laikā, salīdzinot ar pirms pandēmijas laika periodu, nozīmīgi ir pieaudzis "ļoti apmierināto" darbinieku īpatsvars (no 16% uz 22%), kas ir augstākais rādītājs kopš 2016.gada.

"Pandēmijas negatīvais fons un krīzes apstākļi (dažādi ierobežojumi un aspekti, kas ietekmē psihoemocionāli – izolācija, bailes u.tml.) aktualizē un «izceļ» dzīves un darba patiesās vērtības: cilvēki savu ikdienas darbu nereti ierauga citā gaismā, daudzi uzsver, ka viņu darbs ir interesants un aizraujošs, patiess sirds aicinājums, sniedz laimes, piepildījuma, gandarījuma sajūtu un ļoti novērtē arī to, ka darbs ir drošs un stabils," skaidro "Kantar" personāla pētījumu eksperte Signe Kaņējeva

Raugoties uz aktuālā pētījuma rezultātiem, atklājas, ka caurmērā apmierinātāki ar savu pašreizējo darbu ir augstākā un vidējā līmeņa vadītāji. Savukārt zemāka apmierinātība ar savu darbu ir raksturīga kvalificētiem un nekvalificētiem strādniekiem, būvniecībā nodarbinātajiem, strādājošiem ar zemākiem personīgajiem ienākumiem (līdz 500 EUR), tiem, kuri savu darba slodzi vērtē kā pārāk augstu un kuri norāda, ka darbavieta nenodrošina darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas.

Kopumā ceturtajai daļai (24%) strādājošo pandēmijas apstākļos ir mainījies veids, kā viņi strādā, pilnībā vai daļēji pārejot uz darbu attālinātā režīmā. Dati liecina, ka teju pusei (49%) strādājošo darbs jaunajos apstākļos ir veicinājis apmierinātību ar darbu, pie tam apmierināto īpatsvars gada laikā ir pat būtiski palielinājies.

Raksturīgi, ka darbs jaunajos apstākļos mazāku ietekmi uz emocionālo veselību ir atstājis gados vecākiem darbiniekiem (45 – 65 g.v.), kamēr vairāk tas ir ietekmējis tieši gados jaunākus darbiniekus (18 – 34 g.v.).

Pētījumu par dažādiem personāla vadības un darba tirgus jautājumiem vadošā pētījumu un konsultāciju kompānija Kantar veica laikā no 2021. gada 11. līdz 14. maijam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 darba ņēmēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!