Foto: Pixabay
Starptautiskais enerģētikas uzņēmums "Ignitis Group" ienāk Latvijas atjaunojamās enerģijas tirgū, iegādājoties trīs šobrīd izstrādes stadijā esošus vēja parkus. Šie ir pirmie grupas zaļās enerģijas projekti Latvijā.

Ceturtdien ar "Ignitis Group" valdes piekrišanu kompānijas meitasuzņēmums "Ignitis Renewables" noslēdzis nosacītas vienošanās par 100% akciju iegādi trīs Latvijas uzņēmumos, kas attīsta vēja parku projektus Latvijā. Šo attīstības sākuma stadijā esošo projektu kopējā jauda ir aptuveni 160 MW.

Projekti ieplānoti Latvijas rietumu daļā, bet sīkāka informācija par tiem pašlaik netiek sniegta.

"Latvija mums ir viens no stratēģiski svarīgiem tirgiem, un šo projektu apguve ir koncerna konsekventi īstenotās stratēģijas rezultāts. Mūsu mērķis ir līdz 2030. gadam paplašināt zaļās enerģijas portfeli līdz 4 GW, tāpēc turpināsim aktīvi meklēt attīstības iespējas visās Baltijas valstīs, kā arī Polijā", saka "Ignitis Group" izpilddirektors Darius Maikštėnas.

Noslēgtie līgumi paredz, ka projekta attīstītājiem vēja parku projekti būs jāizstrādā līdz būvniecības posmam, bet pēc būvatļauju saņemšanas akcijas jāpārdod "Ignitis Renewables". Šī ir pirmā reize, kad "Ignitis Group" iegūst īpašumā zaļās enerģijas projektus, bet to turpmākā virzība paliek vēja parku attīstītāju atbildībā. "Ignitis Renewables" aktīvi piedalīsies lēmumu pieņemšanas procesā un pēc tam, kad attīstītāji saņems būvatļaujas, apsekos būvuzņēmējus vēja turbīnu būvniecībā un būvdarbu veikšanā.

Tiek lēsts, ka vēja parku būvdarbi sāksies ap 2024.–2025. gadu, bet to darbības uzsākšana tiek lēsta ap 2025.–2027. gadu.

Kopējā provizoriskā investīciju summa ir līdz 200 miljoniem eiro. Šo objektu iegādes cena nepārsniedz 10% no kopējās summas. Iegādes cenas samaksa ir atkarīga no līgumos noteikto attīstības posmu sasniegšanas.

Pēc projektu pabeigšanas tie darbosies saskaņā ar tirgus noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!