Foto: Publicitātes foto

Veicot apjomīgu esošās stikla kausēšanas krāsns rekonstrukciju, AS "Valmieras stikla šķiedra" augustā un septembrī ir uzbūvējusi jaunu un modernu E-stikla kausēšanas krāsni, projektā investējot deviņus miljonus eiro, pavēstīja uzņēmuma pārstāvji.

Kausēšanas krāsns uzņēmumam ļaus nodrošināt stabilu E-stikla un tā produktu piedāvājumu un piegādi stikla šķiedras tirgum pasaulē. Pilnas kapacitātes stikla kausēšanas krāsns ražību plānots sasniegt oktobrī, pakāpenisku produkcijas ražošanu sākot jau septembra beigās.

Jaunas E-stikla kausēšanas krāsns izbūve bija viens no uzņēmuma 2021.gada stratēģiskajiem attīstības mērķiem, lai nostiprinātu savas pozīcijas stikla šķiedras produkcijas ražotāju un piegādātāju tirgū.

E-stikla kausēšanas krāsnij Nr. 2.2 ir izbūvēta jauna automātiskās vadības sistēma, pilnībā pārbūvēta elektroapsilde krāsns kausēšanas daļā un būtiski palielināta elektrokausēšanas jauda, lai sasniegtu Eiropas Savienības definētos mērķus par dabasgāzes patēriņa un CO2 emisiju samazināšanu. Krāsnij uzstādīts jauns rekuperators siltuma atgūšanai no izplūdes gāzēm un jauns izplūdes gāzu filtrs.

Paralēli tam pārbūvēta arī klimata uzturēšanas sistēma telpās un veikti ieguldījumi stikla šķiedras spoļu uzglabāšanas un nogatavināšanas sistēmā, kas nodrošinās daudz augstāku saražotās produkcijas kvalitāti. Minētajos darbos investēti vēl 1,9 miljoni eiro.

Stikla kausēšanas krāsns Nr.2.2 baseins ir aptuveni 35 kvadrātmetri, tās ražošanas maksimālā kapacitāte - līdz 50 tonnām E-stikla šķiedras diennaktī. Stikla kausēšanas krāsns plānotais dzīves cikls pēc rekonstrukcijas ir 10 gadi.

"Valmieras stikla šķiedras" valdes priekšsēdētājs Stefans Jugels skaidro, ka, pateicoties akcionāriem un finansēšanas partneriem, uzņēmumam ir izdevies pabeigt tiesiskās aizsardzības procesu ātrāk nekā plānots, un uzņēmumam ielikti stabili finansiāli pamati. Nākamais solis būšot pāriet uz ieguldījumiem un izaugsmi.

"Jau esam sākuši nākotnes ieguldījumu projektus, lai izpildītu tirgus prasības 2022.gadā un nākamajos gados," norāda Jugels, piebilstot, ka galvenā uzmanība būs vērsta uz produktiem, kas saistīti ar silika stiklu un HR-stiklu.

Jau ziņots, ka "Valmieras stikla šķiedra" nākamajā gadā plāno investēt apmēram desmit miljonus eiro augsta silīcija dioksīda satura jeb silika stikla kausēšanas krāsns pārbūvē, ieskaitot arī tehnoloģijas tālākai stikla apstrādei. Ar šo projektu paredzēts dubultot konkrētās krāsns ražošanas apjomu.

2020.gadā "Valmieras stikla šķiedras" koncerna apgrozījums bija 95,84 miljoni eiro, kas ir par 3,3% mazāk nekā 2019.gadā, bet grupas zaudējumi no turpinātajām darbībām veidoja 2,26 miljonus eiro. Vienlaikus pašas "Valmieras stikla šķiedras" apgrozījums pērn bija 83,206 miljoni eiro, bet kompānijas zaudējumi veidoja 3,475 miljonus eiro.

Šogad februārī Luksemburgas fonds "Duke" iegādājās "Valmieras stikla šķiedras" akciju kontrolpaketi, bet pēc akciju atpirkšanas obligātā piedāvājuma noslēgšanās maijā "Duke" īpašumā ir 84,07% uzņēmuma akciju.

"Duke" ir "Warwick" alternatīvo ieguldījumu fonda "European Opportunities Fund III LP", kuru pārvalda "Warwick Capital Partners LLP", Luksemburgas meitasuzņēmums. "Warwick" ir Londonā bāzēts ieguldījumu pārvaldnieks, kas darbību koncentrē uz Eiropas "special situations" jeb īpašos apstākļos nokļuvušiem uzņēmumiem, un tā pārvaldīto fondu pārvaldībā esošie aktīvi pārsniedz divus miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!