Foto: LETA

Elektroenerģijas cenas izmaiņas "Nord Pool" biržā nevar būt iemesls, kura dēļ elektroenerģijas tirgotājs vienpusēji izbeidz līgumu ar klientu, norāda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Regulators skaidro, ka elektroenerģijas tirgotājs ir tiesīgs vienpusēji lauzt līgumu vienīgi tad, ja lietotājs neveic ikmēneša maksājumus noteiktā termiņā par patērēto elektroenerģiju, un lietotājs par to ir saņēmis brīdinājumu.

Patērētāji tiek aicināti vērsties SPRK, ja saskaras ar situāciju, kurā lietotājs godprātīgi pildījis savas saistības pret pakalpojuma sniedzēju, bet, neskatoties uz to, tirgotājs vienpersoniski lauž līgumu.

"Lietotāja iesniegums būs pamats tam, lai izvērtētu elektroenerģijas tirgotāja rīcības atbilstību normatīvajiem aktiem," atzīmē SPRK Tirgus uzraudzības nodaļas vadītājs Jānis Negribs.

SPRK atklāj, ka elektroenerģijas tirdzniecības līgumā var paredzēt atrunu pārskatīt elektroenerģijas cenu esošā līguma darbības laikā, taču tirgotājam ir pienākums informēt par to lietotāju vismaz vienu mēnesi iepriekš. Ja lietotāju neapmierina piedāvātā cena, mēneša laikā lietotājam ir tiesības izbeigt līgumu bez papildu maksas par līguma pirmstermiņa izbeigšanu.

Vienlaikus elektroenerģijas tirgotājam nav aizliegts vērsties pie lietotāja ar aicinājumu pārskatīt elektroenerģijas cenu, ja arī līgumā cenas pārskatīšana nav atrunāta. Tādā gadījumā cenu pārskatīšana ir iespējama, lietotājam un tirgotājam abpusēji par to vienojoties.

Kā iepriekš norādīja AS "Latvenergo", šogad kopumā elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumi, salīdzinot ar pagājušo gadu, kļuvuši par aptuveni 100% dārgāki, tostarp aptuveni 50% pieaugums bijis tieši septembrī.

"Nord Pool" apkopotā statistika liecina, Latvijā vidējā elektroenerģijas cena septembrī bija 123,5 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 3,1 reizi vairāk nekā 2020.gada septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!