Foto: Shutterstock
Pirms gaidāmās ziemas un apkures sezonas Latvijā 79% iedzīvotāju noraizējušies par iespējamo apkures cenu kāpumu, noskaidrojies uzņēmuma "Kingspan" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktajā aptaujā.

Savukārt Igaunijā četri no pieciem iedzīvotājiem atzīst, ka potenciālais cenu kāpums nopietni ietekmēs arī viņu mājsaimniecību. Lietuvā izmaiņas apkures cenās un to ietekmi izjutīs 70% respondentu, secināts aptaujā.

Starp aptaujātajiem Latvijā 42% atzīst, ka ir noraizējušies par savām iespējām laikus apmaksāt apkures un citus mājokļa rēķinus. Visbiežāk šāda atbilde fiksēta respondentiem vecumā no 60 līdz 74 gadiem, kuri mitinās Rīgā un kuru ikmēneša ienākumi ir robežās starp 351 - 550 eiro.

Lietuvā par gaidāmo pieaugumu rēķinos un savu spēju laicīgi apmaksāt komunālos maksājumus noraizējies katrs ceturtais jeb 25%, bet Igaunijā katrs trešais, proti, 31%.

Latvijā 15% aptaujāto atzinuši, ka prognozētais cenu kāpums mājokļa uzturēšanā viņus neietekmēs. Visbiežāk šādu atbildi snieguši Pierīgā, Latgalē un Vidzemē dzīvojošie vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Lietuvā cenu ietekmi neizjutīšot 24% iedzīvotāju, bet Igaunijā šis jautājums neuztrauc nedaudz vairāk kā katru desmito - 12%.

Starp aptaujātajiem 5% Latvijā un 7% Lietuvā atzina, ka par šo jautājumu vēl nav domājuši, bet Igaunijā šis rādītājs ir visaugstākais - 9%.

Iedzīvotāju aptauju "Kingspan" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica šī gada oktobrī, katrā Baltijas valstī aptaujājot 1000 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!