Foto: F64

Būvizmaksu pieaugums aizvien vairāk negatīvi ietekmē nozares aktivitāšu dinamiku. Pieaugošās cenas nozarē bremzē esošos būvniecības projektus un jaunu projektu sākšanu, vērtē Ekonomikas ministrija.

Tuvākajos mēnešos būvniecības nozarē saglabāsies sarežģīta situāciju, jo esošais cenu kāpums turpinās ietekmēt būvniecības izmaksas, kā arī ģeopolitiskā situācija un nenoteiktība ietekmēs privātās investīcijas. Šajā situācijā liela loma nozares izaugsmē būs valsts investīcijām - ES fondu un Atveseļošanas un noturības mehānisma projektu ieguldījumiem, vērtē ministrija.

2022. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2021. gada 3. ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 13,6 %, ziņo Centrālās statistikas pārvalde (CSP). Būvniecības apjoma kritums bija ēku būvniecībā – par 14,2 %, specializētajos būvdarbos – par 13,3 % un inženierbūvniecībā – par 12,2 %.

Būvniecības nozarē izlaides apjomi samazinās piekto ceturksni pēc kārtas.

Par būvniecības aktivitāšu mazināšanos liecina arī būvatļauju dati. 2022.gada 3.ceturksnī izsniegto būvatļauju skaits sasniedza 1303, kas bija par 3,6% mazāk nekā 2021.gada atbilstošajā periodā. To noteica komerctelpu un citu nedzīvojamo telpu būvniecībai izsniegto būvatļauju samazinājums. Savukārt šajā periodā paredzamā platība saruka daudz straujāk – par 56,2 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!