Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) ierosina reformēt ES elektroenerģijas tirgus modeli, lai kāpinātu atjaunīgo energoresursu apguvi, labāk aizsargātu patērētājus un palielinātu rūpniecības konkurētspēju, ziņo EK.

14. martā tā nākusi klajā ar ierosinājumu reformēt ES elektroenerģijas tirgus modeli, lai strauji paātrinātu atjaunīgo energoresursu apguvi un pakāpenisko atteikšanos no gāzes, patērētāju rēķini kļūtu mazāk atkarīgi no svārstīgajām fosilā kurināmā cenām un patērētāji turpmāk būtu labāk aizsargāti pret spējiem cenu kāpumiem un iespējamām manipulācijām ar tirgu, savukārt ES rūpniecība kļūtu tīrāka un konkurētspējīgāka.

ES jau vairāk nekā divdesmit gadus ir integrēts elektroenerģijas tirgus, kas patērētājiem dod iespēju baudīt vienotā enerģijas tirgus ekonomiskās priekšrocības, gādā par piegādes drošību un stimulē dekarbonizāciju, norāda EK. Enerģētiskā krīze, ko izraisīja Krievijas iebrukums Ukrainā, ir pierādījums tam, cik svarīgi elektroenerģijas tirgu ātri pielāgot tā, lai tas sekmīgāk atbalstītu zaļo pārkārtošanos un enerģijas patērētājiem - gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem - nodrošinātu plašu piekļuvi cenas ziņā pieejamai atjaunīgajai un nefosilajai elektroenerģijai.

Ierosinātā reforma paredz pārskatīt vairākus ES tiesību aktus, konkrētāk, Elektroenerģijas regulu, Elektroenerģijas direktīvu un REMIT regulu.

Pirms ierosinātā reforma stāsies spēkā, tā būs jāapspriež un par to jāvienojas Eiropas Parlamentam un Padomei.

Kopš 2021. gada vasaras enerģijas cenas ir piedzīvojušas nepieredzētus spējus kāpumus un svārstības, kas smagi skāruši ES mājsaimniecības un tautsaimniecību, it sevišķi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, kas Eiropā noveda pie enerģētiskās krīzes. Daudzi patērētāji pieredzēja, ka gāzes cenu kāpuma dēļ rēķini aug, lai gan atjaunīgie energoresursi jau tagad apmierina vairāk nekā trešdaļu no ES elektroenerģijas pieprasījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!