Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Darījums – uzņēmuma "Latvijas gāze" (LG) parakstītā galīgā vienošanās par tai pilnībā piederošā meitasuzņēmuma, dabasgāzes sadales operatora "Gaso", pārdošanu Igaunijas uzņēmumam "Eesti Gaas" – nerada bažas par nacionālo interešu aizsardzību, atsaucoties uz LG valdes priekšsēdētāja Aigara Kalvīša teikto, ziņo Latvijas Televīzija (LTV).

LG valdes priekšsēdētājs pauda, ka potenciālais pircējs – Igaunijas uzņēmums – "ir Eiropas Savienības kompānija, ar Eiropas akcionāriem, tā ir labi atpazīstama un viena no lielākajām kompānijām Igaunijā".

"Gaso" izvēlēts pārdots tieši iepriekš minētajam Igaunijas uzņēmumam tā aktīvās intereses dēļ. Kopumā gan, kā norādīja Kalvītis, šis "nebija izdevīgākais brīdis, lai uzņēmumu pārdotu". "Ja pagājušajā gadā nebūtu veikti Nacionālās drošības likuma grozījumi, diez vai mūsu akcionāri tik lielā steigā šo procesu būtu veikuši," viņš paskaidroja.

LG par "Gaso" pārdošanu saņems pamata atlīdzību 120 miljonu eiro apmērā un procentus par laiku līdz darījuma pabeigšanai. Paredzams, ka darījums varētu noslēgties līdz šī gada beigām.

Lai darījumu noslēgtu, vēl nepieciešama valdības piekrišana nacionālās drošības aktīvu pārņemšanai. Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV), LTV žurnālistes vaicāts, vai viņš šo darījumu atbalstītu, atbildēja: "Šajā gadījumā nevar runāt par to – atbalstītu vai neatbalstītu –, primārās ir nacionālās drošības intereses."

Ministrs televīzijai norādīja, ka "valdībai ir jāizskata konkrētais piedāvājums saistībā ar uzņēmuma īpašnieku maiņu un atbilstoši nacionālās drošības interesēm jāpieņem lēmums".

Atbilstoši spēkā esošajam regulējumam "Gaso" nevar pārvaldīt Krievijas vai Baltkrievijas akcionāri, taču LG ir Krievijas valsti pārstāvoši akcionāri. Līdz ar to "Gaso" nepieciešams pārdot.

Kā iepriekš izpētīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" Latvijas valstij piederošais elektronerģijas koncerns AS "Latvenergo" arī bija izrādījusi interesi par "Gaso" iegādi.

Jau vēstīts, ka minētais darījums esot LG stratēģiskā plāna viens no soļiem – racionalizēt savu darbību un koncentrēties uz pamatdarbību, kas ir gāzes vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.

"Gaso" ieņēmumi pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 52,46 miljoni eiro, kas ir par 11,3% mazāk nekā 2021. gadā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 1,751 miljona eiro apmērā pretēji peļņai gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!