Foto: Unsplash

Lielākais mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums vērojams preču grupās, kas saistās ar Covid-19 laikā mainīto dzīves ritmu – ar atpūtu un izklaidi saistītās preces un elektroierīces, stāsta "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Šobrīd nepieciešamība pēc šīm precēm ir mazinājusies, jo ir iespēja baudīt izklaides un atpūtas sniegtos pakalpojumus klātienē, uzsver eksperts.

Tas ir pārvirzījis pieprasījumu no precēm uz pakalpojumiem un kopējos datos, salīdzinājumā ar janvāri un februāri, vairs neparādās Covid-19 laika ierobežojumu ietekme. Cilvēki ceļos, baudīs dzīvi, tērēs un fokuss salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem nedaudz mainīsies. Vērtējot maksājumu karšu datus redzams, ka iedzīvotāji turpina tērēt vairāk, bet pieaugums nav liels.

"Turklāt augstās inflācijas dēļ pirkumu grozs ir kļuvis vieglāks. Tuvākajos mēnešos kopējais apjomu kritums saglabāsies. Būs grupas, kur tēriņi un apjomi pieaugs, piemēram ar mājokļa labiekārtošanu saistītajos. Noplokot inflācijai uz gada beigām sāks atjaunoties pirktspēja un izaugsme mazumtirdzniecībā pamazām atjaunosies. Noteiktās grupās parādās deflācijas pazīmes, tādēļ jautājums, cik aktīvi tirgotāji uzrunās pircējus un tur, kur parādīsies iespējas, koriģēs cenas arī uz leju. Īpaši aktuāli tas ir saistībā ar pārtikas cenām," uzsver Gašpuitis.

Jau ziņots, ka aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 3%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība kritās par 6,7%, bet nepārtikas, neieskaitot autodegvielu, samazinājās par 4,2%, autodegvielas palielinājās par 8,9%. Vienīgās preču grupas, kur apgrozījums pieauga bija apģērbu un apavu (+7,3%), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas (+3,6%) un farmaceitisko un medicīnisko preču (+0,4%) mazumtirdzniecībā. Savukārt lielākais kritums bija grupās, kas saistās ar kovid laikā mainīto dzīves ritmu – ar atpūtu un izklaidi saistītās preces (-19,7%) un elektroierīces

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!