Foto: Shutterstock
Jūlija sākumā mainoties "Sadales tīkla" tarifiem, elektroenerģijas lietotāji tiek mudināti pārskatīt nepieciešamo pieslēguma jaudu, lai nebūtu jāpārmaksā.

Katram klientam maksa par sistēmas pakalpojumiem veidojas atkarībā no pieprasītās jaudas (slodzes), ko izsaka elektrības pieslēguma fāžu (F) un ampēru (A) skaits. To ir būtiski izraudzīties atbilstoši katras mājsaimniecības elektroenerģijas lietošanas paradumiem, ko ietekmē mājsaimniecībā izmantotās elektrotehnikas klāsts un jauda.

"Sadales tīkls" skaidro, ka dzīvokļu īpašnieki lielākoties izmanto 1 F, 16 A vai 20 A pieslēgumus, kas ir piemēroti, lai nodrošinātu visas ikdienas vajadzības: apgaismotu telpas, darbinātu veļasmašīnu, ledusskapi, televizoru, gludekli, elektrisko tējkannu un citas ierīces. Savukārt 3 F pieslēgumi pārsvarā tiek ierīkoti jauno projektu daudzdzīvokļu namos un privātmājās, kur nereti tiek izmantotas elektroierīces ar lielāku jaudu, piemēram, siltumsūknis, ūdens sūknis, kondicionieris u.c.

"Sadales tīkls" skaidro, ka, pieprasot pārlieku lielu jaudu, elektrības pieslēgums nav efektīvs, – vispirms pārmaksājot par pieslēguma ierīkošanu un pēc tam ik mēnesi – par pieejamās, bet neizmantotās jaudas uzturēšanu, uzsver "Sadales tīkls". Savukārt, ja pieslēguma maksimālā pieejamā jauda ir par mazu, darbinot vairākas jaudīgas ierīces vienlaikus, radīsies pārslodze un automātslēdži jeb "korķi" drošības labad izslēgsies, pārtraucot elektroenerģijas padevi konkrētai telpai vai visam mājoklim.

Katrai ierīcei sava jauda

Lai noteiktu, cik liela jauda nepieciešama, "Sadales tīkls" norāda, ka, pirmkārt, ir jāapzina mājoklī plānotās elektroierīces un to darbināšanai nepieciešamā jauda. Katrai ierīcei tā var atšķirties atkarībā no modeļa, energoefektivitātes klases u.t.t. Piemēram, elektriskās tējkannas jauda var būt gan 1500, gan 2400 vati (W), cepeškrāsns – tuvu 3000 vatiem (W). Katras ierīces jaudu iespējams noskaidrot tās lietošanas instrukcijā, nereti tā norādīta arī uz elektroierīces korpusa.

Ja nākotnē mājsaimniecībā plānots ieviest kādas papildu elektroierīces, tad jāapzina arī to darbināšanai potenciāli nepieciešamā jauda.

Jāaprēķina kopējā jauda

Otrkārt, jāaprēķina visu iekārtu kopējā jauda (slodze), kas ļaus saprast elektroenerģijas pieslēguma tehniskos parametrus (F un A skaitu) atbilstoši ierīču darbināšanas paradumiem. Kopējo jaudu var aprēķināt, izmantojot slodzes aprēķina kalkulatoru, kas pieejams "Sadales tīkla" mājaslapā. Tajā jau ir iestatīta mājsaimniecībā visbiežāk izmantojamo elektroierīču vidējā jauda, savukārt, ja zināma precīza iekārtas jauda, tā jāievada attiecīgajās sadaļās. Ja nepieciešamas plašākas konsultācijas, "Sadales tīkls" iesaka vērsties pie elektrospeciālista.

Ja klients vēlas noskaidrot esošo pieslēguma jaudu (F un A skaitu), tad to var izdarīt, autorizējoties "Sadales tīkla" klientu portālā "e-st.lv". Jāizvēlas sadaļa "Objektu informācija" – "Elektroapgādes objekti" un zem atbilstošā objekta adreses jāizvēlas "Tehniskā informācija".

Kā jaudu samazināt?

Ja, veicot aprēķinus par kopējo nepieciešamo pieslēguma jaudu, klients secina, ka līdzšinējā izvēlētā jauda ir par lielu, to iespējams samazināt "Sadales tīkla" klientu portālā, piesakoties slodzes samazināšanai. Jāizvēlas sadaļa "Pieteikt pakalpojumu" – "Pieslēgumi" – "Slodzes izmaiņas".

Slodzes piemērotību ieteicams izvērtēt mājsaimniecībām ar 3 F, 25 un vairāk A pieslēgumu. Latvijā ir teju 100 tūkstoši mājsaimniecību ar šādu pieslēgumu, un šāda jauda šo mājsaimniecību vajadzībām varētu būt par lielu. "Sadales tīkls" atklāj, ka jūnijā elektrības pieslēgumu pārvērtējušas un slodzes samazināšanu pieteikušas gandrīz 3200 mājsaimniecības.

Slodzes samazināšana ir bezmaksas pakalpojums, taču "Sadales tīkls" uzsver, ka šim lēmumam jābūt rūpīgi izsvērtam. Ja pēc laika tomēr radīsies nepieciešamība pēc lielākas slodzes, tās palielināšanas pakalpojums būs par maksu.

Slodzes samazināšanu un tam nepieciešamās tehniskās darbības veiks "Sadales tīkla" speciālisti, savukārt tās darbības, kas, mainot slodzi, varētu būt veicamas klienta īpašumā, piemēram, jaunajai slodzei atbilstoša ievadaizsardzības aparāta nomaiņa, būs jānodrošina pašam klientam, taču nepieciešamības gadījumā ar padomu varēs palīdzēt elektrospeciālists.

Kurš tarifs izdevīgāks?

No 1. jūlija klientiem ir pieejami divi sadales tarifu plāni – "Pamata" un "Speciālais". "Pamata" tarifi ir piemēroti iedzīvotājiem ar regulāru, aktīvu ikdienas elektroenerģijas patēriņu. "Sadales tīkls" norāda, ka tādi varētu būt apmēram 90% klientu. Savukārt "Speciālie" – īpašumiem, kuros elektroenerģijas patēriņš ir ļoti mazs vai neregulārs, piemēram, īpašumiem, kas izlikti pārdošanā un netiek ikdienā apdzīvoti, vasarnīcām ziemas mēnešos, uzņēmumiem ar sezonālu darbību ārpus sezonas u. tml.

"Sadales tīkls" uzsver, ka tarifu plānu ir iespējams nomainīt, izvēloties piemērotāko nākamajā mēnesī plānotajam elektroenerģijas patēriņam (piemēram, pārceļoties uz vasarnīcu vasarā). To bez maksas var izdarīt savā profilā "Sadales tīkla" klientu portālā. Turklāt pārejas laikā no 2023. gada jūlija līdz septembra beigām izmaiņas iespējams pieteikt jau ar kārtējā mēneša 1. datumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!