Foto: LETA
Latvijā šobrīd joprojām atrodas vairāk nekā 150 000 tonnas Krievijas izcelsmes minerālmēslojuma, kas pieder Eiropas Savienības sankcijām pakļautiem uzņēmumiem. Vēl gada sākumā tās bija aptuveni 200 000 tonnas, bet aprīlī daļa aizsūtīta Kenijai, lai palīdzētu risināt pārtikas krīzi. Cik ilgi Latvijas teritorijā atradīsies pārējais minerālmēslojuma apjoms, šobrīd nav zināms.

Pārtikas krīzes risināšanai

Krievijas prezidents Vladimirs Putins jūlija beigās Sanktpēterburgā tikās ar vairāku Āfrikas valstu līderiem, kur pārrunāja arī jautājumus, kas skar pārtikas krīzi šajā kontinentā.

Kā Putins vēlāk stāstīja Krievijas žurnālistiem, viņš Āfrikas valstu līderiem norādījis uz to, ka Baltijas ostās atrodas 200 000 tonnu Krievijas izcelsmes minerālmēslojuma. Putins apgalvoja, ka šo minerālmēslojumu Krievijas uzņēmēji dod Āfrikas valstīm par velti, tomēr tās to vēl nav saņēmušas, jo minerālmēslojumu neļauj izvest Baltijas valstis, kuru ostās tas iestrēdzis.

Ārlietu ministrijā (ĀM) "Delfi Bizness" atgādina, ka 2022. gada decembrī Latvija sadarbībā ar Eiropas Komisiju atsaucās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) lūgumam mazināt Krievijas kara Ukrainā radītās negatīvās sekas un palīdzēt risināt pārtikas krīzi Āfrikas un Latīņamerikas valstīs.

Ministrijā atzīmē, ka 200 000 tonnas, kas līdz aprīlim bija Latvijas teritorijā, veidoja maznozīmīgu daļu no Krievijas ikgadējā globālā minerālmēslu eksporta.

Aprīlī ANO Pasaules Pārtikas programma no Rīgas ostas uz Keniju izveda minerālmēslojuma kravu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!