Foto: Shutterstock
Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), kas pieņēmuši lēmumu savu pakalpojumu vai produktu attīstīt ārvalstīs, bieži vien ir daudz neskaidrību, kā pareizāk un efektīvāk to izdarīt. Situācijā, kad radušās šaubas un jautājumu ir vairāk nekā atbilžu, var vērsties Eiropas Biznesa atbalsta tīklā Latvijā (EEN), kas radīts ar mērķi sniegt palīdzību – dot vērtīgus padomus un arī atbildes uz specifiskiem jautājumiem, lai uzņēmēji veiksmīgāk spētu realizēt starptautiskās ambīcijas.

Praktisks un informatīvs atbalsts uzņēmējiem

EEN ir pasaulē plašākais uzņēmējdarbības un inovācijas atbalsta kontaktpunktu tīkls. To pirms 15 gadiem izveidoja Eiropas Komisija ar mērķi veicināt Eiropas Savienības (ES) mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju, eksportu, vienotu tirgu, tehnoloģiju pārnesi un inovācijas ekosistēmu.

Tīkls kopumā apvieno vairāk nekā 450 sadarbības organizācijas, piedāvājot konkrētus un efektīvus risinājumus uzņēmējiem vairāk nekā 40 pasaules valstīs, tajā skaitā visās ES dalībvalstīs. Tīkla darbība vērsta uz uzņēmējdarbības attīstību un starptautisko sadarbību, inovāciju veicināšanu un tehnoloģiju pārnesi, galvenokārt konsultējot starptautisko tirgu apgūšanas jautājumos, piemēram, par intelektuālā īpašuma tiesībām, ES likumdošanu un standartizāciju.

EEN Latvijā savu darbību uzsāka 2008. gada 29. februārī, un šobrīd tīkla ietvaros Latvijā darbojas trīs pamatorganizācijas – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Latvijas Tehnoloģiju centrs (LTC) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). Tīkla atbalsts ir pieejams gan pētniecības organizācijām un centriem, gan augstākās izglītības iestādēm un lielajiem uzņēmējiem, un tā ietvaros ikviens vietējais uzņēmējs var saņemt izšķirošu palīdzību, lai veiksmīgāk startētu ārvalstu tirgos un attīstītos ārpus Latvijas robežām. Tīkla būtiskākie darbības virzieni ir:

  • eksporta veicināšana, tehnoloģiju pārnese un komercializācija;
  • palīdzēt uzņēmumiem nodrošināt lielāku vides un sociālo ilgtspēju;
  • uzlabot uzņēmumu noturību pret dažāda rakstura ekonomiskiem un politiskiem satricinājumiem;
  • nodrošināt uzņēmumu digitālo transformāciju.
Eiropas Biznesa tīkls Latvijā sevi pozicionē kā praktiska un informatīva atbalsta sniedzēju Latvijas uzņēmumiem. Lielākais ieguvums uzņēmējiem ir plašais EEN tīkla pārklājums un iespēja atrast konkrētas un izsmeļošas atbildes uz saviem jautājumiem par biznesu katrā Eiropas valstī un ne tikai.
Anita Ābola, Eiropas Biznesa atbalsta tīkla Latvijā koordinatore

Durvis uz starptautiskiem tirgiem

EEN Latvijā sniegto pakalpojumu klāsts ir ļoti plašs. Tīkls sniedz iespēju izmantot uzņēmumu atgriezeniskās saites mehānismu un saņemt informāciju par ārzemju tirgu prasībām. Pakalpojumi iekļauj arī tehnoloģiju pārneses un inovāciju auditu veikšanu un inovāciju kapacitātes celšanas pasākumus. Tīkls arī regulāri informē par ES finanšu pieejamību un finansiālā atbalsta iespējām ES mērogā.

"Ar EEN mēs turpinām jau gadiem iesākto darbu – katram uzņēmējam, kurš vērsies pie mums, sniedzam konsultācijas, atbalstu un cenšamies piemeklēt vispiemērotāko risinājumu maksimāli vienkāršotā veidā bez nevajadzīgiem birokrātiskiem procesiem. Ja mūsu ekspertīze vai iespējas liedz sniegt tālāku palīdzību, allaž iesakām organizāciju vai risinājumu, kas konkrētajam uzņēmumam noderētu vislabāk," tā Ints Vīksna, EEN-Latvija LTC vadītājs.

Milzīgs EEN pluss ir darbinieku profesionalitāte un plašais kontaktu tīkls, kur katrs speciālists tiešām ir zinošs savā jomā, un daļa kontaktu tik tiešām ir jau kopš 1997. gada. Tas reizēm ļauj rast risinājumus un savest kopā ieinteresētās puses rekordātrumā. Lielākais kompliments, ko dzirdējām pirms dažām nedēļām izstādē, – mēs zinājām, ka jūs esat, bet nezinājām, ka tik ātri strādājat!
Ints Vīksna, EEN-Latvija LTC vadītājs

Viens no visvairāk pieprasītajiem atbalsta veidiem ir jaunu sadarbības partneru meklēšana savu pakalpojumu vai produktu virzīšanai ārvalstu tirgos, kā arī izejvielu, materiālu, tehnoloģiju vai jaunu produktu atrašanai Latvijas tirgum. Sadarbības partneru meklēšanai EEN Latvijā klientiem piedāvā vairākus EK vadlīnijās noteiktos un Mazo un vidējo uzņēmumu izpildaģentūras (EASME) izveidotos un uzturētos instrumentus, kas palīdz atrast sadarbības partnerus ārvalstīs. Šie instrumenti ir izstrādāti, lai nodrošinātu profesionālu un efektīvu informācijas plūsmu starp EEN dalīborganizācijām un MVU. Galvenie instrumenti ir:

  • biznesa, tehnoloģiju sadarbības profilu izstrāde un publicēšana EASME administrētajā datubāzē;
  • kontaktu atlase un menedžments, izmantojot EEN tīklā izteiktos intereses apliecinājumus,
  • starptautiskās uzņēmumu datubāzes, kā arī EEN partneru kontaktus;
  • tirdzniecības misijas (uzņēmēju vizītes) Latvijā un ārvalstīs;
  • kontaktbiržas jeb divpusējās uzņēmēju tikšanās Latvijā un ārvalstīs;
  • dažāda rakstura un apjoma konsultācijas par ārvalstu tirgiem, ES likumdošanu un standartizāciju, par ES programmām un pieeju finansējumam, par inovācijām un tehnoloģiju pārnesi, par intelektuālā īpašuma aizsardzību u. c. jautājumiem. Konsultāciju tematika ir tik dažāda, cik dažādas ir uzņēmēju vajadzības.
"EEN tīklā esam kopš 2022. gada sākuma, līdz ar to mūsu stāsts par EEN ir pavisam nesens. Jebkurā gadījumā vairāk nekā 1,5 gadu laikā augsti novērtējam EEN sniegtās iespējas daudzpusīgos virzienos. Sākot ar starptautisko tīklu, kur katrs ir gandrīz kā kolēģis, kam var uzdot jautājumus, un beidzot ar vienas pieturas aģentūras principu uzņēmumiem – konsultācijas, vebināri, apmācības, mācību vizītes, starptautiski B2B tīklošanās pasākumi u. c. Viss kopums ļauj pacelt atbalstu uzņēmumiem vēl mērķtiecīgāk," stāsta Līga Sičeva, EEN-Latvija LTRK vadītāja.
Pozitīvi novērtējam arī Latvijas EEN partnerību – LIAA un LTC, kas strādā kā vienota komanda ar vienotu mērķi – sniegt atbalstu Latvijas uzņēmumiem.
Līga Sičeva, EEN-Latvija LTRK vadītāja

15 gadi faktos un skaitļos

Eiropas Biznesa atbalsta tīkla pakalpojumi ikvienam ir pieejami bez maksas, jo projekts tiek līdzfinansēts no Eiropas Komisijas SMP (Single Market Programme) periodā no 2021. līdz 2025. gadam. Aicinām Latvijas uzņēmumus un uzņēmējus izmantot šo Eiropas Komisijas nodrošināto bezmaksas iespēju!

15 gadu laikā Latvijā sniegtas vairāk nekā 19 400 dažādas konsultācijas, kā arī organizēti 243 semināri un apmācības uzņēmumiem. Organizēta vai līdzorganizēta 171 kontaktbirža, kā arī ārvalstu misijas, sagatavoti 992 Latvijas uzņēmumu biznesa sadarbības piedāvājumi un veikti 528 tehnoloģiju un inovāciju auditi. Tāpat arī sagatavoti 357 Latvijas uzņēmumu tehnoloģiju sadarbības piedāvājumi un izplatīti 56 Latvijas uzņēmumu pētniecības sadarbības piedāvājumi. Noslēgts 161 biznesa līgums, 152 tehnoloģiju līgumi un 47 pētniecības sadarbības līgumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!