Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Indija ir saglabājusi pasaulē visstraujāk augošās lielās ekonomikas titulu, jo tās izaugsme 2023. gada pēdējos trīs mēnešos sasniegusi 8,4%, ziņo BBC.

Premjerministrs Narendra Modi saziņas platformā "X" (agrāk "Twitter") rakstīja, ka tas liecina par "Indijas ekonomikas spēku un tās potenciālu". Jāatzīmē, ka šie dati publicēti laikā, kad valstī gatavojas vēlēšanām.

Tiek prognozēts, ka tuvāko gadu laikā Indija apsteigs Japānu un Vāciju kā pasaules trešā lielākā ekonomika.

Labāku izaugsmi, nekā gaidīts, noteica spēcīgs ražotāju sniegums. Arī privātais patēriņš, kas veido gandrīz divas trešdaļas no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), pieauga par 3,5%.

Iedzīvotāju pirktspēju pagājušajā gadā ietekmēja augstās pamatproduktu cenas. Tāpēc valdība ieviesa vairākus pasākumus ar mērķi ierobežot pārtikas cenu inflāciju.

Pēdējos gados premjerministrs Modi ir palielinājis valdības izdevumus infrastruktūrai un ieviesis atbalsta pasākumus, lai stimulētu telefonu, elektronikas, dronu un pusvadītāju ražošanu valstī, tādējādi palīdzot Indijai konkurēt starptautiskajā tirgū.

Ceturtdien valdība deva zaļo gaismu trīs pusvadītāju rūpnīcu būvniecībai 1,26 triljonu rūpiju (15,2 miljardu ASV dolāru) vērtībā.

Taču lauksaimniecības nozare, kas veido aptuveni 15% no ekonomikas, turpinājusi cīnīties ar grūtībām laikapstākļu dēļ.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozē, ka Indijas ekonomika 2024. gadā pieaugs par 6,5%. Salīdzinājumam Ķīnā tiek prognozēta 4,6% izaugsme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!