Par nozīmīgāko Baltijas uzņēmumu ir atzīta Latvijas energokompānija "Latvenergo". Par to liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) trešdien prezentētais pētījums par 500 nozīmīgākajiem Baltijas uzņēmumiemiem "Baltic Business Power".
Otrajā vietā ir ierindojies "Lietuvos Energija", trešajā Latvijas telekomunikāciju uzņēmums "Lattelekom", ceturtais ir "Lietuvos Telekomas", bet piektais - Latvijas "Ventspils nafta".

Sestajā vietā ierindojas Lietuvas Ignalinas atomelektrostacija, septītajā - Igaunijas "Pakterminal", astotajā - "Latvijas kuģniecība", devītajā - Igauņu "Eesti Mobiiltelefon" un desmitajā vietā ierindojas Igaunijas uzņēmums "Eesti energia".

Šajā sarakstā starp desmit spēcīgākiem Baltijas ražošanas uzņēmumiem pirmo vietu ieņem uzņēmums "Latvijas finieris", taču vēl desmitniekā no Latvijas iekļuva tekstilrūpniecības uzņēmums "Lauma".

Desmit Baltijas spēcīgāko celtniecības uzņēmumu vidū ir atrodami trīs Latvijas uzņēmumi - "Ventceb", "Re&Re" un "Energoceltnieks" kuri attiecīgi desmitniekā ieņem pēdējās trīs vietas.

Savukārt desmit Baltijas spēcīgāko transporta uzņēmumu skaitā pirmajā vietā ierindojas a/s "Ventspils nafta", trešajā vietā "Latvijas kuģniecība" un piektajā vietā valsts a/s "Latvijas dzelzceļš".

Baltijas spēcīgāko tirdzniecības uzņēmumu sarakstā otrajā vietā ierindojas Latvijas uzņēmums "Procter&Gamble Latvia", trešajā vietā "Interpegro Latvia" un desmitajā vietā "Latvia Statoil".

Šo pētījumu izstrādāja LTRK sadarbībā ar Lietuvas statistiķu asociāciju un Igaunijas konsultāciju firmu BBP.

Lai noteiktu lielākos uzņēmumus, tika vērtēti četri kritēriji - neto apgrozījums, peļņa pirms nodokļiem, pašu kapitāls un vidējais strādājošo skaits. Ņemot vērā šos kritērijus, pēc speciāli izstrādātas metodikas arī noteikti lielākie un finansiāli specīgākie uzņēmumi.

Pētījuma rezultātus apkopos speciālā katalogā, kurš iznāks 2000.gada pirmajā ceturksnī un tajā būs arī vispusīga informācija par triju Baltijas valstu ekonomiku.

Šādi pētījumi ir veikti arī iepriekšējos gados un šis jau ir trešais pētījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!