Foto: Privātais arhīvs

Martā kriptovalūtu tirgū turpinājās strauja izaugsme, optimistiski gaidot aprīlī plānoto "Bitcoin" ieguves samazināšanu uz pusi. Visu galveno kriptovalūtu aktīvu cenas strauji pieauga, un kopējo pozitīvo noskaņojumu nemazināja arī martā novērotās salīdzinoši augstās cenu svārstības un satricinājumi.

"Bitcoin" cena marta sākumā bija 56 682 eiro, bet mēneša beigās sasniedza 65 872 eiro, kas ir spēcīgs 16,2 % pieaugums. Ir vērts atzīmēt, ka pirmo reizi vēsturē "Bitcoin" cena ir sasniegusi septiņus "zaļus" mēnešus pēc kārtas, proti, tā ir pieaugusi septiņus mēnešus pēc kārtas.

Ne tik spoži pagaidām ir veicies otrai lielākajai kriptovalūtai "Ethereum", kuras vērtība marta sākumā bija 3093 eiro un līdz mēneša beigām palielinājās līdz 3374 eiro, kas bija pieaugums par 9,1%.

Atšķirībā no "Bitcoin", "Ethereum" vēl joprojām nav sasniedzis savu visu laiku augstāko cenas līmeni — 4451 eiro, kas notika pirms vairāk nekā diviem gadiem, 2021. gada 16. novembrī.

Marts cenas izaugsmes ziņā bija izcils mēnesis BNB ("Binance" radītā kriptovalūta), jo tā cena mēneša laikā palēcās par 46 %. BNB cena marta sākumā bija 372 eiro, bet mēneša beigās tā sasniedza jau 544 eiro. Tomēr arī BNB vēl joprojām nav izdevies sasniegt savu vēsturisko maksimumu – 643 eiro –, kas tika sasniegts gandrīz pirms trim gadiem.

Interesants fakts, ka šogad marta mēnesis cenas izaugsmes ziņā bija satriecoši veiksmīgs daudzām "mēma" kriptovalūtām, kuru vērtība mēneša laikā pieauga par vairāk nekā 300 %.

Stratēģiski nozīmīgs notikums martā bija jauna fizisko aktīvu tokenizācijas fonda BUIDL izveide. To uz "Ethereum" ekosistēmas bāzes radīja pasaulē lielākais aktīvu pārvaldītājs "BlackRock". Līdz aprīļa sākumam BUIDL ieguldījumu apjoms sasniedza jau 275 miljonus ASV dolāru jeb aptuveni 256 miljonus eiro. Jaunā "BlackRock" fonda mērķis ir blokķēdes tehnoloģiju izmantošana esošo aktīvu (kopējais apjoms ir aptuveni 10 miljardi ASV dolāru) pārnešanai uz digitālo vidi jeb tokenizācijai, paverot jaunas iespējas investoriem.

Vēl viena pozitīva tendence, ko varēja novērot martā, bija noziedzīgo aktivitāšu samazināšanās kripto nozarē. Parasti, pieaugot kriptoentuziasmam iedzīvotāju vidū, aktivizējas arī dažādas noziedzīgas grupas, kas steidz izmantot cilvēku uzticēšanos un kļūdas. Tomēr šogad martā noziedzīgo darbību radītie kriptovalūtu zaudējumi salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi bija gandrīz uz pusi mazāki. Tas ļauj domāt, ka "Binance" un citu kriptonozares pārstāvju aktivitātēm, kas tika veiktas lietotāju un viņu aktīvu aizsardzībai, kā arī sadarbības pilnveidošanai ar tiesībaizsardzības iestādēm, ir bijis pozitīvs rezultāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!