"Liepājas enerģijas" akcionāri trešdien atbalstīja priekšlikumu Liepājas termoelektrocentrāles (TEC) teritorijā izbūvēt ar šķeldu darbināmus energoblokus, informē AS "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis.

Rekonstrukcijas ietvaros plānots turpmāko divu gadu laikā uzbūvēt TEC teritorijā jaunus ūdenssildāmos katlus ar kopējo jaudu 20 līdz 30 megavati (MW), kā arī elektroenerģiju ražojošu koģenerācijas iekārtu, kuras uzstādītā elektriskā jauda būtu aptuveni divi megavati, savukārt siltuma jauda - 10 megavati. Abu šo iekārtu darbināšanai kā vienīgo energoresursu izmantos šķeldu.

Tādējādi, pabeidzot plānotos būvdarbus, Liepājā aptuveni 60% visas siltumenerģijas ražos no atjaunojamajiem energoresursiem, savukārt pārējo daļu - no gāzes.

Ilgtermiņa perspektīvā šāds ieguldījums pilsētas energoapgādes infrastruktūrā iedzīvotājiem ļaus ievērojami samazināt maksājumu par saņemto siltumenerģiju, norāda Siksnis.

Ar šķeldu darbināmie energobloki ļaus izmantot dažādus energoresurss pilsētas siltumapgādei un palielinās elastību attiecībā uz energoresursu cenu svārstībām. Tāpat - "zaļās enerģijas" izmantošanas dēļ samazināsies arī CO2 izmešu apjoms atmosfērā, uzsver "Latvenergo".

Projekta realizācijai plānots piesaistīt Kohēzijas fonda atbalstu, jo šādas nelielas ar šķeldu darbināmas stacijas tapšana iedzīvotājiem ir izdevīga vienīgi, ja saņemts līdzfinansējums no šādiem fondiem un stacija darbojas saskaņa ar valsts apstiprināto ilgtermiņa atbalsta programmu atjaunojamiem energoresursiem un koģenerācijai, atzīmē Siksnis. Prognozējams, ka TEC rekonstrukcija sniegs netiešu atbalstu arī vietējo darba vietu radīšanā - ievērojami palielināsies koksnes noiets.

Šā gada jūlijā Liepājā plānots nodot ekspluatācijā arī četru megavatu elektrības un siltuma jaudas gāzes dzinēju koģenerācijas iekārtu Tukuma ielas 2a katlumājā. Papildus tam šobrīd tiek attīstīta arī programma siltumtrašu nomaiņai Liepājas pilsētā, kurai arī ir piešķirts Eiropas struktūrfondu atbalsts. Plānots, ka siltumtrašu investīciju programmu pabeigs 2012.-2013. gadā, informē Siksnis.

Paredzams, ka iekārtu iepirkuma procedūru koģenerācijas projektam uzsāks jau šogad, bet ūdens sildāmajiem katliem - nākamgad. Darbu pirmajā fāzē plānots sagatavot teritoriju būvdarbiem, atbrīvojot to no nevajadzīgam ēkām. Šādi "Liepājas Enerģija" akcionāri rūpējas ne vien par valsts atbalsta piesaistīšanu infrastruktūras projektiem pilsētnieku dzīves stāvokļa uzlabošanai, bet arī vērš uzmanību uz sakārtotu apkārtējo vidi Liepājā, norāda Siksnis.

Tā kā AS "Latvenergo" ir 51% SIA "Liepājas enerģija" īpašnieks, šādas rekonstrukcijas rezultātā vēl vairāk tiks palielināta dabai draudzīgo energoresursu izmantošana koncerna uzņēmumos elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanā. Jau pašlaik "Latvenergo" vairāk nekā divas trešdaļas no kopējā saražotā elektroenerģijas apjoma iegūst no Daugavas kaskādes trīs hidroelektrostacijām, kas nodrošina Latvijas uzņēmumam atrašanos Eiropas "zaļāko" energouzņēmumu saraksta augšgalā.

"Liepājas Enerģija" un tās dalībnieki līdz 2010. gada beigām kopumā būs investējusi aptuveni 17 miljonus latu Liepājas pilsētas siltumapgādes atjaunošanas programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!