Latvijā pārstāvētās Skandināvijas un Itālijas bankas darbojas atbilstoši pastāvošajām kapitāla pietiekamības prasībām – to pirmā līmeņa kapitāla rādītājs ievērojami pārsniedz minimālo prasību līmeni jeb 4%, liecina Eiropas Savienības (ES) banku stresa testu rezultāti.

Stresa testus veica Eiropas banku uzraugu komiteja (CEBS) sadarbībā ar ECB, EK un ES dalībvalstu uzraudzības iestādēm, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Stresa testu rezultāti liecina, ka Latvijā pārstāvētajai "Nordea" bankai kapitāla prasības rādītāji pamatscenārija gadījumā uz 2011. gada beigām būtu 11,3%, bet sliktākā scenārija gadījumā ar papildus valsts parāda šoku – 10,1%, "Swedbank" attiecīgi 10,7% un 9,9%, SEB bankai – 11,8% un 10,3%, Danske Bank – 11,7% un 10%, bet "Unicredit" – 10% un 7,8%.

Komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece norāda, ka šie rezultāti liecina - kopumā ES banku sektors ir labi kapitalizēts, problēmas sagaidāmas tikai septiņās banku grupās (vienā Vācijā, vienā Grieķijā un piecās Spānijā), visas Latvijā pārstāvētās banku grupas ir uzrādījušas pozitīvus rezultātus, "līdz ar ko ir pamats piesardzīgam optimismam". "Piesardzīgam, jo, vērtējot stresa testa rezultātus vispārējās ekonomiskās situācijas kontekstā, jāsecina, ka riski saglabājas, tos rūpīgi jāpārvalda, bet optimismam - jo kapitāls ir krietni virs likumdošanā noteiktā minimuma," norāda Dravniece.

Arī Finanšu ministrija (FM) norāda, ka, kopumā vērtējot, stresa testos pārbaudītās Latvijā pārstāvētās bankas ir uzrādījušas labus rezultātus pat esošajos ekonomiskajos apstākļos, kas norāda, ka mūsu reģiona banku sektors ir stabils.

FM uzsver, ka stresa testu veikšanā un rezultātu publiskošanā ir nodrošināta pilnīga caurskatāmība. ES dalībvalstu valdības vairakkārt jau ir apliecinājušas apņemšanos nodrošināt nacionālā banku sektora stabilitāti, lai veicinātu sabiedrības un investoru uzticību finanšu tirgiem Eiropā.

Ņemot vērā pasaules finanšu krīzi un tās laikā gūtās mācības, atbildīgās institūcijas gan Latvijā, gan citur Eiropā turpinās uzmanīgi sekot līdzi notikumu attīstībai finanšu tirgos, nodrošinās efektīvu uzraudzību un veicinās finanšu stabilitāti, uzsver FM.

Dravniece atgādina, ka stresa testu mērķis bija novērtēt vispārējo ES banku sektora stabilitāti un banku spēju absorbēt iespējamos nākotnes kredītriska un tirgus riska šokus, kā arī noteikt patreizējo sektora atkarību no valsts atbalsta pasākumiem.

Kopumā stresa testā tika iesaistītas lielākās ES pārrobežu banku grupas un dažas nozīmīgas nacionālās bankas, kopā 91 banku grupa no 20 dalībvalstīm, kas reprezentē 65% no visa ES banku sektora.

Testā iekļautās pārrobežu banku grupas ir testētas konsolidētā līmenī, kas nozīmē, ka stresa testu rezultātos kā daļa no pārrobežu banku grupas tika iekļautas arī šo grupu meitasuzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!