Foto: Shutterstock
Pēc iepriekšējos mēnešos novērotā pārpalikuma pieauguma šā gada oktobrī konsolidētā kopbudžeta pārpalikums samazinājies par 63,1 miljonu latu un desmit mēnešos veidoja 278,2 miljonus latu, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā.

Pārpalikums valsts konsolidētajā budžetā bija 264,8 miljoni latu, bet pārpalikums pašvaldību konsolidētajā budžetā – 13,4 miljoni latu.

Samazinājums skaidrojams ar augstākiem izdevumiem gan valsts, gan pašvaldību budžetā oktobrī. Pārpalikumu valsts budžetā gan joprojām nodrošināja ievērojami augstāki nodokļu ieņēmumi, kam pamatā ir augstāka ekonomiskā aktivitāte, nozīmīgi pārsniedzot sākotnējās makroekonomisko rādītāju prognozes.

Šā gada desmit mēnešos kopbudžeta ieņēmumi bija par 533 miljoniem latu jeb 12,6% vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, savukārt izdevumi pieauga mēreni – par 173,4 miljoniem latu jeb 4%.

Ņemot vērā augstāku ekonomikas izaugsmi, šā gada septembrī tika apstiprināti grozījumi likumā par valsts budžetu 2012.gadam, kas paredz gan valsts budžeta ieņēmumu pieaugumu, gan arī papildu izdevumus, visvairāk finansējumu novirzot satiksmes un veselības nozarēm. Līdz ar to paredzams, ka gada pēdējos divos mēnešos kopbudžeta izdevumi pieaugs – novembrī un decembrī tie būs par 16% augstāki salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pēdējiem diviem mēnešiem, bet gadā kopumā – par 6,5% augstāki attiecībā pret 2011.gadu, prognozē ministrija.

Kopējie nodokļu ieņēmumi desmit mēnešos, ieskaitot valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļus, veidoja 3,606 miljardus latu, kas ir par 362,2 miljoniem latu jeb 11,2% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā laika periodā. Savukārt oktobrī, salīdzinot ar septembri, kopējie nodokļu ieņēmumi palielinājās par 16,2 miljoniem latu jeb 4,6%.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apjoms šā gada desmit mēnešos pārsniedza pērnā gada attiecīgā laika perioda izpildi par 94,5 miljoniem latu, un ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa pieauga par 69,7 miljoniem latu. Augsts privātais patēriņš, par ko liecina mazumtirdzniecības apgrozījuma dati, nodrošināja pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu pieaugumu par 119,1 miljonu latu, salīdzinot ar iepriekšējā gada desmit mēnešiem. Tiek prognozēts, ka kopējie nodokļu ieņēmumi šajā gadā būs par 9% augstāki nekā iepriekšējā gadā un nedaudz augstāki par plānoto.

Savukārt pašvaldību konsolidētā budžeta deficīts šā gada oktobrī bija 21,9 miljoni latu, kas noteica uzkrātā pārpalikuma samazināšanos līdz 13,4 miljoniem latu desmit mēnešos. Izdevumiem pieaugot straujāk nekā ieņēmumiem, pārpalikums desmit mēnešos bija par 7 miljoniem latu mazāks salīdzinājumā ar iepriekšējā gada janvāri-oktobri.

Pašvaldību konsolidētā budžeta ieņēmumos lielākās izmaiņas, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu 2011.gadā, nodrošināja nodokļu ieņēmumu pieaugums par 53,3 miljoniem latu jeb 8,5% un transfertu no valsts pamatbudžeta samazināšanās par 38 miljoniem latu jeb 10,4%.

Savukārt pašvaldību budžeta izdevumi pieauga nedaudz straujāk nekā ieņēmumi, kur izdevumi precēm un pakalpojumiem bija par 15,2 miljoniem latu jeb 6,4%, kapitālie izdevumi – par 9,6 miljoniem latu jeb 3,9%, izdevumi atalgojumam – par 8,4 miljoniem latu jeb 2,5% lielāki. Izdevumi sociālajiem pabalstiem kopš gada sākuma ir bijuši zemāki salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pārskata perioda datiem.

Finanšu ministrija prognozē, ka 2012.gada vispārējā valdības budžeta izpilde kopumā būs ievērojami labāka nekā noteiktais mērķis, kas paredz, ka deficīts nedrīkst pārsniegt 1,9% no IKP atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!