Foto: LETA

Eiropas Savienībā (ES) iecerētie baņķieru bonusu ierobežojumi Latvijas finanšu iestādes neietekmēs, jo mūsu bankās izmaksātie bonusi ir tālu no maksimālā plānotā apmēra, otrdien žurnālistiem sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekle Ludmila Vojevoda.

ES amatpersonu februārī panāktā sākotnējā vienošanās par baņķieru prēmiju maksimālā apmēra noteikšanu paredz, ka baņķieru prēmijas nedrīkstēs pārsniegt gada atalgojuma apmēru. Gadījumos, kad būs saņemta īpaša akcionāru atļauja, prēmijas apmērs varēs sasniegt pat divu gadu atalgojuma līmeni.

Vojevoda atzina, ka ierobežojumi mūsu baņķierus neietekmēs, jo līdz šim saņemtie bonusi pat tuvu nav "1 pret 1". Turklāt krīzes laikā vairākus gadus banku sektors Latvijā strādāja ar zaudējumiem.

Latvijā strādājošajām bankām līdz maija sākumam ir jāatklāj FKTK pērn maksāto bonusu apmērs.

Par dokumentiem, kas stingrāk ierobežos baņķieru bonusus, šodien debatē un balsos Eiropas Parlaments (EP). Baņķieru prēmiju ierobežošana ir viens no ES īstenoto finanšu sektora reformu pasākumiem. Jauni finanšu sektora uzraudzības noteikumi paredz arī paaugstināt banku kapitāla prasības. Jaunie noteikumi būs nozīmīgākās reformas banku sistēmā kopš globālās finanšu krīzes sākuma.

Izmaiņas varētu stāties spēkā nākamā gada sākumā vai 2014.gada jūlijā, videokonferencē no Strasbūras prognozēja EP deputāts Roberts Zīle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!