Foto: AFP/Scanpix
Ieviešot eiro, būs jāapmaina ap 59 miljoni lata banknošu un teju pusmiljards monētu, tāpēc bankas mudina uzņēmumus savlaicīgi parūpēties par pietiekamu eiro naudaszīmju daudzumu.

"Latvijas Bankas informācija liecina, ka 2012.gada decembrī skaidrās naudas daudzums Latvijā apgrozībā bija pārsniedzis pirmskrīzes līmeni un veidoja 1,2 miljardus latu. Tas nozīmē, ka, Latvijai pievienojoties eirozonai, būs jāapmaina ap 59 miljoni banknošu 1,16 miljardu latu vērtībā un ap 488 miljoni monētu 73 miljonu latu vērtībā," norāda "Citadele banka" valdes loceklis Kaspars Cikmačs.

Ņemot vērā to, ka, sākot no 2014. gada 1. janvāra līdz 14. janvārim, tirdzniecības uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem samaksu būs jāpieņem gan eiro, gan latos, bet atlikumu jāizdod eiro, bankas aicina uzņēmumus jau savlaicīgi apgādāties ar pietiekamiem eiro banknošu un monētu krājumiem.

"Lai uzņēmējiem pāreja uz eiro un īpaši šo divu valūtu apgrozības periods būtu pēc iespējas ērtāks, aicinām laikus apzināt nepieciešamo eiro apjomu, pieteikties eiro priekšpiegādei un izvērtēt inkasācijas pakalpojumu izmantošanu," aicina Cikmačs.

"Eiro priekšpiegādi sāksim veikt jau no 2013.gada decembra. Šobrīd esam sākuši apzināt nepieciešamo eiro nominālu daudzumu. Aicinām arī uzņēmējus apzināt, cik daudz eiro un kādu nominālu monētas un banknotes jūsu uzņēmumam būs nepieciešamas," mudina "Citadele banka" valdes loceklis.

Savukārt "Swedbank" preses sekretāre Kristīne Jakubovska "Delfi" informēja, ka "Swedbank" savus klientus jau kopš šī gada pavasara informē savus klientus par to, ka eiro priekšpiegādēm ir jāpiesakās savlaicīgi.

 "Eiro priekšpiegādei "Swedbank" uzņēmumi varēs pieteikties, sākot jau no nākamās pirmdienas - 15.jūlija," norāda Jakubovska.

""Swedbank" sadarbībā ar Latvijas inkasācijas firmām saviem klientiem nodrošinās eiro skaidras naudas piegādi uz uzņēmuma norādīto adresi no 10. līdz 31. decembrim.

 Eiro priekšpiegādei uzņēmumus aicinām pieteikties ļoti savlaicīgi, jo tie uzņēmumi, kuri pieteiksies eiro priekšpiegādei agrāk, saņems eiro vēlāk, tas ir, tuvāk gadumijai. Savlaicīga pieteikšanās nozīmē īsāku eiro glabāšanas periodu," viņa piebilst.

"Citadele banka" saviem klientiem eiro piegādās, izmantojot inkasācijas pakalpojumu starpniecību, taču tiem uzņēmumiem, kas neizmanto inkasācijas pakalpojumus ikdienā, tiek piedāvāts pieteikties eiro priekšpiegādei kā atsevišķam pakalpojumam.

" Tirgotājus un pakalpojumu sniedzējus aicinām izmantot bankas sniegtās inkasācijas pakalpojumu un eiro priekšpiegādes iespējas. Prognozējam, ka caur "Citadeli" pārejas procesā tiks nomainītas 100 tonnas monētu, kas ir aptuveni 2000 kartupeļu maisu," stāsta Cikmačs.

Latvijas Bankas apkopotā informācija liecina, ka 2013. gada 1. janvārī Latvijā apgrozībā esošās skaidrās naudas daudzums sasniedza 1, 234 miljonus latu. 94 % no kopējā apgrozībā esošās skaidrās naudas apjoma veido banknotes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!