Foto: LETA
Pēc vairāku mēnešu intensīva darba valdība otrdien, 1.oktobrī, ar aplausiem akceptēja likumu "Par valsts budžetu 2014. gadam". Visi likumā minētie skaitļi pirmo reizi izteikti eiro valūtā – valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 7,004 miljardi eiro, bet izdevumi – gandrīz 7,143 miljardi eiro.

Nacionālo apvienību pārstāvošais tieslietu ministrs Jānis Bordāns gan pirms galīgā lēmuma pieņemšanas paziņoja, ka lemšanā nepiedalīsies, jo valdošajai koalīcijai vēl nav izdevies vienoties par viņa pārstāvētā politiskā spēka paģērēto uzturēšanās atļauju izsniegšanas apturēšanu par investīcijām nekustamajos īpašumos.

Salīdzinājumā ar šo gadu, nākamgad valsts budžeta ieņēmumi prognozēti par teju 341 miljoniem eiro lielāki, bet izdevumi – par gandrīz 289 miljoniem eiro lielāki.

Valsts pamatbudžeta izdevumi nākamgad pieaugs par 420,9 miljoniem eiro jeb 8,7%, kamēr sociālā budžeta izdevumi – par 48 miljoniem eiro jeb 2,4%, aprēķinājusi Finanšu ministrija.

Nākamā gada budžetā jaunajām politikas iniciatīvām jeb ministriju un citu valsts iestāžu prioritātēm kopumā atvēlēti gandrīz 244 miljoni eiro, no kuriem lauvastiesa jeb 242,8 miljoni eiro paredzēti valsts pamatbudžetā.

2014.gada valsts budžets veidots, prognozējot, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) nākamgad pieaugs par 4,2%, bet gada vidējā inflācija kāps par 2,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!