Foto: Shutterstock

Šā gada deviņos mēnešos pensiju 3. līmeņa dalībnieku iemaksas sasniegušas jaunu vēsturisko maksimumu. No gada sākuma kopumā pensiju plānos iemaksāti 17,7 miljoni latu, kas ir par 45% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija.

Galvenokārt turpināja strauji pieaugt pensiju plānu dalībnieku iemaksas - par 73%, savukārt darba devēju iemaksas pieauga par 2%.

2013. gada septembra beigās pensiju plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 155 miljonus latu, kopš gada sākuma pieaugot par 8,8%.

No pensiju plānu kapitāla šogad deviņos mēnešos tika izmaksāti 6,4 miljoni latu jeb par 2% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, tostarp lielākā daļa jeb 94% tika izmaksāta saistībā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

Vidējais pensiju plānu deviņu mēnešu ienesīgums 2013. gada septembrī bija 1,4% (2012. gada attiecīgajā periodā tas bija 7.2%), individuāliem plāniem tas bija robežās no mīnus 2,3% līdz plus 7,6%.

Pensiju plānu ieguldījumu struktūrā lielākais īpatsvars bija ieguldījumiem ieguldījumu fondu apliecībās (59%), kā arī parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (29%). Pensiju plānu portfeļos sarūk noguldījumu un prasību pret kredītiestādēm īpatsvars.

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs praktiski saglabājās iepriekšējā gada septembra līmenī, 2013. gada septembra beigās sasniedzot 44,9 miljonus latu jeb 29,5% no kopējiem ieguldījumiem. Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 93,3% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs.

Kopējais dalībnieku skaits, kas pievienojušies privāto pensiju plāniem, septembra beigās sasniedza 215 816, kas atbilst 21% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Tas ir par 12 400 dalībniekiem vairāk, nekā pirms gada.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!