Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien nolēma par labu AS "Reverta" no "Kolonnas" dibinātājas Ievas Plaudes-Rēlingeres un AS "Kolonna Asset Management" valdes priekšsēdētāja Jāņa Lasmaņa piedzīt 2 966 472,40 eiro.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre, līdz ar to prasība pret šīm personām un SIA "Kolonna Beauty" tika apmierināta.

Tiesa nolēma piedzīt solidāri no Plaudes-Rēlingeres un Lasmaņa "Revertas'' labā neatmaksāto aizdevuma pamatsummu 1 484 840,72 eiro, nokavējuma procentus par laika posmu no 2010.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 14.maijam 1 471 962,34 eiro un tiesas izdevumus 9669,34 eiro - kopā 2 966 472,40 eiro.

Spriedumā noteikts atļaut vērst piedziņu uz "Kolonna Beauty" ieķīlāto kā komercķīlu mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi un lietu kopības nākamajām sastāvdaļām.

Tāpat tiesa nolēma piedzīt no Plaudes-Rēlingeres un Lasmaņa valsts labā ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus 51,94 eiro no katra.

Pilns spriedums būs pieejams 28.aprīlī, un to 30 dienu laikā var pārsūdzēt.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja "Revertas" Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa, AT bija paredzēts izskatīt Plaudes-Rēlingeres un Lasmaņa apelācijas sūdzību par Vidzemes apgabaltiesas 2011.gada vasaras spriedumu, ar kuru apmierināta "Revertas" prasība par parāda piedziņu 2,98 miljonu eiro apmērā.

Šī piedziņa tika vērsta uz minēto atbildētāju, kā arī "Kolonna Beauty" mantu.

Kā norādīja ''Reverta", apelācija tika iesniegta bez reālas argumentācijas, bet noslogotās tiesu sistēmas rezultātā izskatīšana ir notikusi pēc diviem gadiem.

Savukārt 2012.gada rudenī tiesvedībā, kas norit Rīgas apgabaltiesā, tika izlemts apmierināt Plaudes-Rēlingeres un Lasmaņa maksātnespējas administratoru pieteikumus, atceļot abām personām noteikto kustamās mantas, skaidras naudas un maksājumu apķīlājumu. Apgabaltiesas nolēmums nebija pārsūdzams, tas bija izpildāms nekavējoties.

Strīds šajā lietā pastāv starp AS "Reverta" un "Kolonnas" dibinātāju, Lasmani, "Kolonna Beauty" un "Serviss KS" par vairāk nekā 190 000 latu (270 346 eiro) parāda piedziņu.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, kopš konkrētā lēmuma tiesas sēdes šajā lietā vēl nebija notikušas.

Jau ziņots, ka 2011.gada 1.aprīlī apgabaltiesa apturēja tiesvedību šajā lietā, kā arī daļēji atcēla iepriekš uzlikto "Revertas" prasības nodrošinājumu par atbildētājam piederošās kustamās mantas, skaidras naudas un maksājumu apķīlāšanu. Prasības nodrošinājuma atcelšana attiecās tikai uz vienu atbildētāju - maksātnespējīgo "Serviss KS" -, taču attiecībā pret citiem procesa dalībniekiem nodrošinājums palika spēkā.

Tomēr Plaudes-Rēlingeres administratore Santa Strode un Lasmaņa maksātnespējas administrators Guntars Birsāns iesniedza pieteikumu tiesā par prasības nodrošinājuma atcelšanu. Maksātnespējas administratori norādīja, ka tiesas piemērotais prasības nodrošinājums - kustamās mantas, skaidras naudas un maksājumu apķīlājums - kavē maksātnespējas procesa izpildi, jo visi atbildētāju līdzekļi ir iekļauti mantas pārdošanas un kreditoru prasības apmierināšanas plānā.

Tādā veidā "Revertas" kā galvotāja prasība tiks apmierināta arī maksātnespējas procesa laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!