Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu par brīdinājuma izteikšanu AS "Rietumu banka" par pārbaudē atklātajām nepilnībām tāda kredītiestādei būtiska riska izvērtēšanā kā reputācijas risks darījumos ar klientu, liecina komisijas paziņojums.

Saskaņā ar Kredītiestāžu likuma prasībām, bankām jāizstrādā piesardzīga stratēģija un jānodrošina iekšējā kontroles sistēma, kas ļauj savlaicīgi identificēt, novērtēt un analizēt kredītiestādei būtiskus riskus. Tas nozīmē, ka, nodrošinot efektīvu risku pārvaldīšanu, bankas pienākums ir atturēties no tādām darbībām, kas varētu pakļaut to vai Latvijas finanšu sistēmu kopumā paaugstinātam riskam, tostarp reputācijas riskam, skaidro FKTK.

Banku uzraugs seko tam, lai kredītiestādes nepārtraukti pilnveidotu savas iekšējās kontroles sistēmas atbilstoši likumu prasībām un labākās prakses standartiem, lai savlaicīgi identificētu, novērtētu, analizētu un pārvaldītu kredītiestādēm raksturīgus un varbūtējus riskus. Konstatējot "Rietumu bankas" pieļautos trūkumus reputācijas riska izvērtēšanā, FKTK pieņēma lēmumu izteikt bankai brīdinājumu, tādējādi mudinot tirgus dalībnieku izvairīties no līdzīgiem pārkāpumiem nākotnē.

Bankai ir tiesības apstrīdēt FKTK lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā.

Sankcija bankai var būt gan FKTK izteikts brīdinājums, gan soda nauda, gan pagaidu aizlieguma noteikšana par pārkāpumu atbildīgajam darbiniekam veikt noteiktus pienākumus, gan licences anulēšana vai citas papildu sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!