Foto: LETA

Saeima ceturtdien noraidīja vairāku deputātu iesniegto ieceri atcelt transporta līdzekļu ekspluatācijas nodokli motocikliem un vieglajām automašīnām, portāls "Delfi" uzzināja parlamenta sēdē.

"Par" likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 31 deputāts, pret bija 24, bet 17 tautas kalpi atturējās.

Latvijas Reģionu apvienības deputātu iesniegtie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredzēja atcelt transporta līdzekļu ekspluatācijas nodokli motocikliem un vieglajām automašīnām un palielināt akcīzes nodokli degvielai. 

Tādējādi akcīzes nodoklis benzīnam pieaugtu no 411,21 eiro par 1000 litriem līdz 431,21 eiro jeb 4,9%, dīzeļdegvielai - par 15%, bet autogāzei - par 12,4%.

Likuma grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu principu, ka iedzīvotājs un uzņēmums transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nemaksā avansā par visu gadu, bet gan par reālo laiku, kad auto tiek lietots, skaidro deputāti.

"Valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu daļa tiktu sabalansēta, jo ieņēmumi no akcīzes nodokļa palielinātos par aptuveni 60 - 80 miljoniem eiro, kas kompensētu neiekasēto nodokļu apjomu par uzņēmuma vieglo transportlīdzekļu nodokli un transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokli," norāda ieceres autori.

Valsts ieņēmumu dienesta dati liecina, ka 2014. gadā akcīzes nodoklis par naftas produktiem iekasēts 399,203 miljonu eiro apmērā, par dabasgāzi 19,413 miljonu eiro apmērā, savukārt transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklī iekasēti 73,504 miljoni eiro un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklī - 19,212 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!